1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: Сдружаване – това е ключовата дума в Стратегическия план

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: Сдружаване – това е ключовата дума в Стратегическия план

Сдружаването е шанс за овцевъдите и козевъдите да модернизират своите стопанства

 

„Заложените в Стратегическия план интервенции по отношение на стопаните, които отглеждат дребни преживни животни, надграждат досегашната подкрепа. Сдружаване – това е ключовата дума в документа“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От 90 хил. регистрирани земеделски производители у нас, едва малко над 500 са в групи и организации на производители. Около 400 от тях са членове на НОКА, уточни Караколев.

„Сдружаването е шанс за овцевъдите и козевъдите да модернизират своите стопанства. Дори само по една вана за мляко да влезе в 4 хил. малки ферми, това вече е технологична революция за бранша“, смята съпредседателят на НОКА.

„Хубаво е, че се залага силен тласък на подкрепа към неправителствени и браншови организации за тяхното участие в различните мерки, има и няколко интервенции, които ще кумулират сериозна подкрепа към животновъдите, заложена е специална подкрепа към младите фермери“, каза още съпредседателят на НОКА.

Битката на браншовата организация за промени в законодателството продължава, защото едва 30% от козевъдите и овцевъдите у нас разполагат с достатъчно земя, допълни Симеон Караколев. Според него е добра новина, че на втората година от прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, интервенциите могат да бъдат променяни. Тогава ще има яснота и какъв е ефектът от прилагането на отделните мерки, заложени в плана. 

Автор Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.