1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Старт на Европейската мрежа по ОСП

Старт на Европейската мрежа по ОСП

Инициативата ще подпомага изпълнението и оценката на стратегическите планове и ще стимулира иновациите в сектора

 

На специална церемония в Брюксел Европейската комисия стартира Европейската мрежа по ОСП, която има за цел да оптимизира потока от информация за селското стопанство и политиката за селските райони в рамките на Европейския съюз, да подпомага изпълнението и оценката на стратегическите планове, както и да стимулира иновациите в сектора.

Новата ОСП, която ще влезе в сила на 1 януари 2023 г., трябва да оформи прехода към устойчив и модерен европейски селскостопански сектор. Тя ще продължи да играе ключова роля в подпомагането на селскостопанския сектор в Европа, както и в укрепването на усилията на европейските земеделски стопани за справяне с изменението на климата и опазване на околната среда.

Двете съществуващи мрежи - Европейската мрежа за развитие на селските райони и Европейското партньорство за иновации в селското стопанство се сливат и оформят единна мрежа, обединяваща всички заинтересовани страни. Този новосъздаден форум е отворен за всички, които имат интерес и за устойчивост в селско и горското стопанство и развитието на селските райони.

cap-octomvri-2022

Наред с други дейности, мрежата по ОСП ще организира тематични срещи на групи и работни срещи за изграждане на капацитет, както и по-големи семинари за широка аудитория. Тя ще предоставя факти и цифри за програмирането и изпълнението на ОСП и ще разпространява ежемесечен бюлетин със съответната информация. Бюрото за помощ за оценка също така ще помогне на заинтересованите страни да разберат по-добре как да оценяват резултатите на ОСП и как тя може да бъде подобрена в бъдеще.

На същата церемония бяха връчени и тазгодишните Награди за вдъхновение на селските райони. Те се дават в 4 тематични категории – Зелено бъдеще, Дигитално бъдеще, Устойчиво бъдеще и Социално включване и иновации. От 111 проекта, подадени от 24 държави, журито избра победителите - естонска компания, която разработи система за замяна на пластмасови опаковки с опаковъчни материали, изработени от отпадъчна вълна; сдружение от две ирландски общини за изграждане на широколентова инфраструктура; гръцка инициатива за възстановяване на порода говеда и румънски център за социално приобщаване.  

Tекст: Алеко Дянков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.