1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Утвърдено, иновативно и устойчиво производство

Утвърдено, иновативно и устойчиво производство

Как работи една организация на производителите?

 

Иновативно и умно производство

Устойчивост в производството – добри добиви, добро качество, контролирани разходи. Така Асен Багашев определя постиженията на стопанството си. Показва ни модерната си оранжерия в Ново село, Пловдивско, изградена по нидерландска технология. „Ние работим така както работят водещите европейски държави, имаме партньорство с водещи компании и научни институти в Европа“, подчерта земеделецът, който е управител и член на Организацията на земеделски производители ХЕПИ ФРУТС, призната от Министерството на земеделието от началото на 2018 г.

В оранжерията му се прилага технология за безпочвено производство върху водни басейни, осигуряващо липса на отпадъци или замърсители за околната среда. Хидропонното отглеждане на салати и подправки е без пестициди, отбелязва Асен Багашев. Ароматните подправки отблъскват неприятелите и това е част от стратегията за интегрирана растителна защита.

Global G.A.P-osp

В оранжерията се работи по 3-годишен проект “Устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми”, одобрен по иновативната подмярка 16.1 от ПРСР, с участието на учени от ИЗК „Марица“ и микробиолози. Прилагат се микробиални продукти за подобряване на здравето и храненето на растенията. Те защитават кореновата система на растенията и увеличават степента на усвояване на хранителни вещества. Така са необходими по-ниски торови норми с около 30%, по-ниска консумация на вода с около 15%, а добивът се увеличава с около 25%. Соларните инсталации осигуряват част от електроенергията за собствена консумация. Получава се отличен ефект от икономическа и екологична гледна точка, категоричен е Асен Багашев. И още добавена стойност - около 50% от стопанството му е създадено с помощта на евросредства.

Един за всички, всички за един

Организацията на производителите, на която Асен Багашев е управител, произвежда ябълки, череши, круши, десертно грозде, ягоди, салати, зеле, карфиол, картофи, патладжан, пипер, люти чушки.

„Добре работим с търговските вериги, всички продукти са сертифицирани по Global G.A.P., организацията притежава и сертификат Grasp, който е за добри социални практики в предприятията.“

В организацията членуват 6 земеделски производители, като предстои приемането на още трима. Земеделецът посочва, че една организирана дейност дава много предимства – закупуването на по-големи количества торове и препарати излиза по-изгодно, а произвежданите продукти се реализират на по-висока цена.

Общите инвестиции в инфраструктура, които са непосилни за индивидуален производител, се ползват от всички членове на организацията – като сортиращи и пакетажни линии, помещения за съхранение на продукцията. Организацията осъществява маркетингова и дистрибуционна дейност на продуктите на членовете. Печалбата, която формира организацията, съответно се разпределя между членовете.

„Важното е хората в една организация да имат сходен начин на мислене, сходни цели и сходно разбиране за производството, а решенията се взимат, така че всеки един от членовете да има полза от планираните инвестиции“, казва Асен Багашев. Той посочи, че на пазара се предлага все още много малък процент продукти, произведени от организации на производителите. Надеждите му са тази тенденция да се промени.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.