1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. В новата ОСП отново ще се подпомагат автохтонни породи животни

В новата ОСП отново ще се подпомагат автохтонни породи животни

Снимка:

Вижте ставките

 

Породите селскостопански животни са част от биологичното разнообразие и подкрепата по линия на Общата селскостопанска политика може да спомогне за запазване на генетичното качество на селскостопанските животни.

Как ОСП помага за запазването на гръцка порода говеда

Пример за такава помощ е запазването на гръцка порода говеда. На фокус е породата Червена Кастория-Кристалопиги, а проектът за нейното възстановяване и запазване е отличен с редица награди. Начинанието се осъществява от селскостопанска кооперация в град Кастория, северозападна Гърция, познат и като Костур. Местната порода говеда е позната от векове, но през последните години фермерите в региона са кръстосвали кравите с мъжки животни от други породи. Това ерозира генетичните ресурси и създава животни, които са уязвими към болести и наранявания и които се нуждаят от значителни количества фуражи и антимикробни средства за поддържане на производството.

Кооперацията получава средства по ОСП, за да получи сертификат за родословие, който да подчертае качеството на месото от чистокръвните говеда и да предпази породата от рискове от генетична ерозия.

Подкрепата на ОСП е била използвана, за да се обърне тенденцията и да се възстанови дългосрочния потенциал на гръцката порода. Резултатите са положителни и сега има около 85 стопани, отглеждащи 5 200 животни, сертифицирани по родословие. Генетичният фонд на породата е подсилен, а финансирането е спомогнало и за запазването на работните места в отдалечените селски райони. Сертифицираните животни, родени в рамките на проекта, са по-добре адаптирани към местните условия и терен и са по-устойчиви на наранявания и болести.

Подпомагането у нас

У нас в ПРСР 2014-2020 г. беше прилагана мярка за опазване на застрашени местни породи, като например: Плевенски, Дунавски, Източнобългарски, Каракачански и Български тежковозен кон, Късорого родопско и Българско родопско говедо, Местната дългокосместа и Калоферска дългокосместа порода кози.

Местните (автохтонни) породи са създадени на базата на народна селекция в условията на естествен отбор. Те имат големи адаптационни възможности и жизнеспособност, приспособени към условията на страната ни.

Чрез българския стратегически план ще се подкрепя опазването на местни (автохтонни) породи говеда, биволи, овце, кози, коне и свине, важни за селското стопанство. Ще се прилага интервенция във Втори стълб, а подпомагането ще доведе до подобряване на екологичната устойчивост в животновъдния сектор чрез запазване на генетичните ресурси.

Подпомагането ще се предоставя под формата на годишни плащания на животинска единица, като ставките ще са с различен размер, съобразен с дефинираните прагове за изчезнали, изчезващи и по степен на застрашеност на отделните видове и породи животни.

 

Ставките са следните:

  • ЕРД – 212.21 евро/ЖЕ
  • ДРД – 150,32 евро/ЖЕ
  • свине – 126.80 евро/ЖЕ
  • коне - 143.80 евро/ЖЕ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.