1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. За първи път обвързана подкрепа ще получават стопани, които създават нови овощни градини

За първи път обвързана подкрепа ще получават стопани, които създават нови овощни градини

Прилагането на интервенцията ще подобри влошената структура на трайните насаждения

 

През настоящия програмен период овощарите могат да кандидатстват по три интервенции, свързани с обвързано с производството подпомагане. 
Това са: Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодове и Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони. За първи път чрез Стратегическия план ще бъдат подпомагани и овощари, които създават нови насаждения. За тях е предназначена интервенцията Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодови насаждения до встъпването им в плододаване.
„За създаването на една градина има немалко разходи до нейното встъпване в плододаване, в същото време тези земеделски стопани не получават никаква друга подкрепа освен стандартните плащания на площ. По предложение на сектора е включена тази интервенция, така че да могат да се подмладяват градините“, подчерта Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, МЗм. 
 
post april osp
 
Допустими по интервенцията са следните видове култури: малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде. Прилагането на интервенцията ще подобри влошената структура на трайните насаждения, ще стимулира земеделските стопани периодично да обновяват градините си, съответно да прилагат нови сортове, нови техники на отглеждане, което би подобрило както техните добиви, така и качеството на продукцията. Това неминуемо ще доведе и до подобряване на конкурентоспособността на стопанствата. 
 
Изискването по интервенцията бенефициентите да са използвали сертифициран посадъчен материал и да са представили доказателства за това несъмнено би довело както до по-високо качество, така и до по-голямо количество на произведената продукция, а от там по-високи доходи и по-добра устойчивост на сектор „Овощарство“.
 
През последните десет години са се увеличили най-много площите с десертно грозде и сливи. Това е статистика на база на заявените площи за подпомагане. Поради тази причина площите, които са с десертно грозде и сливи, вече имат по-малка степен на уязвимост и затова за тях е определен по-малък размер на подпомагане, каза Аделина Стоянова. Тя посочи, че е въведено е изискване за спазване на агротехническите мероприятия и ще има съответните проверки, които ще бъдат гаранция, че градините се отглеждат добре и от тях може да бъде добита съответна продукция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.