1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Жените в новата ОСП

Жените в новата ОСП

15 октомври е Международен ден на жените в земеделието

 

 

Броят на жените в селското стопанство бавно се увеличава през последните години. Според данни на Европейската комисия през 2021 г. жените представляват около 30% от общата работна сила в селското стопанство, горското стопанство и рибарството, но има значителни разлики между страните. Например, в Австрия 40% от работната сила в селското стопанство са жени, а само 15% в Ирландия. В Литва и Латвия почти половината от всички ферми се управляват от жени. За разлика от тях, в Малта, Германия, Дания и Нидерландия делът на жените мениджъри на земеделски стопанства не надвишава 10%.

Равнището на заетост на жените в селските райони е постоянно по-ниско, отколкото при мъжете в селските райони, а доходите на жените в селските райони са по-ниски, отколкото на мъжете в селските райони във всички държави членки.

Този проблем е особено остър, тъй като привличането на следващото поколение земеделски стопани в Европа се оказва ключово предизвикателство. Селскостопанският сектор в Европа е доминиран от по-възрастно население и това със сигурност е вярно, когато става въпрос за жени фермери - настоящите данни показват, че само 4,2% от жените фермери са на възраст под 35 години. Като се има предвид, че 42% от жените, работещи в селското стопанство, са над 65 години, има потенциал разликата между половете в селското стопанство да се разшири през следващите години.

В отговор на тази ситуация ЕС се ангажира да подкрепя земеделските стопани жени, като предоставя средства за развитие на селските райони, за да помогне на младите жени да започнат земеделие.

ОСП за периода 2023-2027 г. има по-силен акцент върху насърчаването на участието на жените в социално-икономическото развитие на селските райони, като се обръща специално внимание на селското стопанство и се подкрепя ключовата роля на жените. За първи път в историята на ОСП конкретна цел се отнася изрично до жените чрез насърчаване на равенството между половете, включително участието на жените в селското стопанство. Поради това от държавите-членки ще се изисква да оценят положението на жените в селското стопанство и в селските райони и да се справят с предизвикателствата за тази цел в стратегическите си планове. ОСП и други източници на финансиране ще подкрепят;

  • Инвестиции в инфраструктура и услуги – фактори за социално приобщаване на жените
  • Предоставяне на стимули за местните възможности на заетост на жените
  • Засилена подкрепа и стимули за жените земеделски стопани
  • Подобряване на достъпа до заеми за жени за предприемачески дейности
  • Овластяване на жените при вземането на решения

Концепцията "Социални условия" на новата ОСП въвежда сериозни финансови последици за земеделските стопани, които не спазват трудовото и социалното законодателство по отношение на своите служители. Това ще доведе до по-добри условия на труд в селскостопанския сектор за всички работници, включително за жените.

Помощта е под ръка за млади жени, които се интересуват от кариера в селското стопанство. Не само че ЕС ще подкрепя нови земеделски стопани чрез обичайната си система за подпомагане на доходите, но също така може да предостави средства за развитие на селските райони, за да помогне на младите жени да започнат земеделие. Този ангажимент за преодоляване на разликата между половете в ЕС е залегнал в Общата селскостопанска политика (ОСП): от държавите от ЕС се изисква да разгледат положението на жените в селските райони при разработването на своите програми за развитие на селските райони.

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.