1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 1 лев за килограм грозде в Пиринския край

1 лев за килограм грозде в Пиринския край

Според лозарите реколта 2005 г. е една от най-добрите за последните няколко години

 

Малко под лев за килограм грозде ще плащат тази година винопроизводителите в Пиринско. Причините за сериозния скок в цената на винените сортове са наводненията в повечето от районите в страната, където традиционно се добиват големите количества от суровината. Според лозарите в Санданско реколта 2005 г. е една от най-добрите за последните няколко години. Членовете на сдружението "Мелнишка лоза" са на мнение, че 1 лев за килограм е реална стойност, даже ниска, тъй като има сериозно увеличение в цените на горивата и препаратите.

Освен това миналата година за декар оране са плащали по 10 лева, а сега сумата е скочила на 13-15 лева. Производителите са сигурни в добрия пазар, стига само да не вали и да може гроздето да узрее добре. Оттам нататък най-важното е да се договорят изкупните цени.

"Предстои ни да направим среща с големите производители на вино за договаряне на изкупната цена, каза един от членовете на сдружението- Костадин Бузов, бивш кмет на община Сандански. В него членуват 40 собственици на лозя с над 150 декара винени сортове – от всички модификации на "Мелник", "Каберне", "Мерло" и др.

Тази година се очаква интерес към гроздето в района и от производители на вино от други части на страната заради унищожената реколта там. По информация на местни хора техни представители вече са ходили на място, за да оглеждат масивите и да договарят изкупуването, като проявявали интерес към собствениците на лозя, които отглеждат по много декари.

В община Сандански има около 25 хиляди декара с лозя. Най-големите лозови масиви се намират зад кльона на с. Лехово, в землищата на селата Пиперица, Ново Ходжово, Яново и Петрово. От новите лозя най-големи масиви има в с. Хотово, където банкерът Емил Кюлев има 150 декара, и с. Ласкарево, в същото село 150 декара има и бизнесменът Кръстьо Бошкилов от Благоевград. /Sandanski1.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.