От общо над 400 функциониращи у нас
12 месопреработвателни предприятия от общо над 400 функциониращи у нас са закупили до момента утвърдения стандарт „Стара планина” за производство на качествени месни продукти.Стандартът „Стара планина” се закупува от асоциацията, която е собственик на марката, срещу символичната сума от 120 лв. с ДДС, обясни Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас. Закупуването на практика е на логото на стандарта. В момента на пазара няма само шпеков колбас по "Стара планина", тъй като изисква по-дълго технологично време за производство.
По думите на Вътев всеки преработвател на месо, които иска да произвежда по стандарта, трябва да попълни бланка, качена на сайта на асоциацията на месопреработвателите. В бланката трябва да се попълнят продуктите, които ще се произвеждат по стандарта. След това се подава заявление в дирекция ДВСК, която извършва проверка за това, че продуктите могат да се произвеждат. „Оттук-нататък започвате да ги предлагате на своите търговски партньори и ако ви направят заявка – произвеждате и доставяте”, обясни Кирил Вътев. Първият ден на предлагането на тези продукти не е показателен за интереса към тях, обясни Вътев. Според него е важно да се види след време какъв ще бъде трайният потребителски интерес.
Факторът, който ще определи интереса на производителите към стандарта, е търсенето на тези продукти на пазара, категоричен бе Кирил Вътев. „Първи се регистрираха най-сериозните играчи на пазара, но им е нужно технологично време да направят етикетите и опаковките си – това всъщност е единствената причина, поради която продуктите се бавят и единствено шпековият колбас, който е по стандарт „Стара планина” изисква по-дълго технологично време като производство. При всички останали технологичното време е един ден”, каза още Вътев.
Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влязоха в сила от 2 август 2010 г. Стандартите са за кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, кебапчета и кюфтета от пилешки меса, карначета от пилешко месо, траен варено-пушен салам, малотрайни колбаси.
Това са стандарти, които максимално се приближават до Български държавен стандарт (БДС), и се въвеждат със заповед на директора на НВМС, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията. Продуктите, които са произведени по тези стандарти, носят името „Стара планина”. В тях не може да има вложена соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.