1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 12 месопреработвателни предприятия засега искат да произвеждат по „Стара планина”

12 месопреработвателни предприятия засега искат да произвеждат по „Стара планина”

От общо над 400 функциониращи у нас

12 месопреработвателни предприятия от общо над 400 функциониращи у нас са закупили до момента утвърдения стандарт „Стара планина” за производство на качествени месни продукти.Стандартът „Стара планина” се закупува от асоциацията, която е собственик на марката, срещу символичната сума от 120 лв. с ДДС, обясни Кирил  Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас.  Закупуването на практика е на логото на стандарта. В момента на пазара няма само шпеков колбас по "Стара планина", тъй като изисква по-дълго технологично време за производство.

По думите на Вътев всеки преработвател на месо, които иска да произвежда по стандарта, трябва да попълни бланка, качена на сайта на асоциацията на месопреработвателите. В бланката трябва да се попълнят продуктите, които ще се произвеждат по стандарта. След това се подава заявление в дирекция ДВСК, която извършва проверка за това, че продуктите могат да се произвеждат. „Оттук-нататък започвате да ги предлагате на своите търговски партньори и ако ви направят заявка – произвеждате и доставяте”, обясни Кирил Вътев. Първият ден на предлагането на тези продукти не е показателен за интереса към тях, обясни Вътев. Според него е важно да се види след време какъв ще бъде трайният потребителски интерес.

Факторът, който ще определи интереса на производителите към стандарта, е търсенето на тези продукти на пазара, категоричен бе Кирил Вътев. „Първи се регистрираха най-сериозните играчи на пазара, но им е нужно технологично време да направят етикетите и опаковките си – това всъщност е единствената причина, поради която продуктите се бавят и единствено шпековият колбас, който е по стандарт „Стара планина” изисква по-дълго технологично време като производство. При всички останали технологичното време е един ден”, каза още Вътев.

Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влязоха в сила от 2 август 2010 г. Стандартите са за кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, кебапчета и кюфтета от пилешки меса, карначета от пилешко месо, траен варено-пушен салам, малотрайни колбаси.

Това са стандарти, които максимално се приближават до Български държавен стандарт (БДС), и се въвеждат със заповед на директора на НВМС, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията. Продуктите, които са произведени по тези стандарти, носят името „Стара планина”. В тях не може да има вложена соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

 

Етикети АМБ, БДС, месо
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.