1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 13.3% от децата в Европейския съюз са с наднормено тегло

13.3% от децата в Европейския съюз са с наднормено тегло

Ограничаването на рекламите на вредни храни и насърчаването на хранителни навици са част от мерките за справяне с проблема

Децата в Европейския съюз стават все по-тежки и по-малко активни. Това налага европейските политици да вземат пример от кампаниите срещу тютюнопушенето и да наложат по-сериозни мерки, за да се справят със затлъстяването сред децата, настояха здравни експерти, цитирани от EurActiv.

Увеличаването на цените на солените и сладките храни, така че да се намали консумацията им, ограничаването на рекламите на вредни храни и насърчаването на хранителни навици. Това са част от мерките, които ще ни помогнат да рaзберем по-добре прoблема и неговите дългосрочни последици върху общественото здраве.

Въпросът е важен за здравето на населението и ще окаже влияние върху възможностите на системите за здравеопазване да бъдaт устойчиви в бъдеще, коментира Роберто Бертолини, представляващ Световната здравна организация в ЕС. Кампaнията срещу тютюнопушенето предлага модел за справяне с прекомерното консумиране на храна.

Високите цени на цигарите са един от най-ефективните начини за намаляване на консумацията им сред младите хора, смята Бертолини. Според него ЕС може да играе важна роля в регулирането, определянето на цените и етикетирането на храните.

Скорошен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че 13.3% от децата между 11 и 15 години са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Техният брой е по-висок при момчетата.

Европейските служители признаха заплахата от задълбочаващите се здравословни проблеми и подкрепиха редица кампании и събития за насърчаване на здравословното хранене. Здравните експерти обаче са на мнение, че може да се направи още много, включително и по отношение на образованието в училище.

Марсела Гонсалес-Грос от факултета по физическа дейност и спортни науки в Политехническия университет в Мадрид, смята, че по-високите цени не са задължително отговор на това, което тя описа като здравна криза.

Тя отбеляза, че в някои части на САЩ проблемът продължава да бъде сериозен въпреки усилията за облагане с данък на мазните храни и ограничаването на солените и сладки снаксове и вредните напитки в училищата. Повече от 33% от американците страдат от затлъстяване в сравнение с 10 на сто от европейците.

Изводът е, че трябва да разберем къде грешим, подчерта Гонсалес-Грос. Тя е на мнение, че родителите и училищата трябва да са по-активни в насърчаването на здравословния живот чрез строг режим и упражнения.

Това трябва да започне вкъщи, от сутринта, каза тя. Нейните проучвания показват, че децата, които пропускат закуската, обикновено по-често са с наднормено тегло и имат здравословни проблеми. Близо една четвърт от подрастващите в Европа отиват на училище, без да са закусили, и техният брой расте с увеличаването на възрастта, уточни тя.

Експертът обясни още, че липсата на физическа активност сред децата води до допълнително увреждане на здравето им. Тя посочи, че 58% от момчетата и една трета от момичетата между 13 и 16 години правят упражнения по около един час всеки ден. Колкото повече порастват обаче, толкова по-малко спортуват, допълни Гонсалес-Грос.

Семейният бюджет и образованието на родителите също имат роля за хранителните и спортните навици сред децата. Проблемите с теглото и здравето на децата са по-чести в семействата с по-ниски доходи. Има и разграничение между Северна и Южна Европа, уточни Гонсалес-Грос. Процентът на затлъстелите деца и на тези с наднормено тегло обикновено е по-висок в южните страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.