1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 17 000 тона жито отпътуват за чужбина всеки ден

17 000 тона жито отпътуват за чужбина всеки ден

Нашата пшеница се търгува в чужбина почти два пъти по-скъпо, отколкото у нас

 

По 556 кг от декар пшеница са прибрали стопаните в Добруджа. Прибрани са 97,5% от засетите площи, по данни на областната дирекция "Земеделие и гори" към края на миналата седмица. Общо реколтираните площи са вече 1 185 613 дка, пропадналите са 2250 дка.

17 000 тона жито отпътуват за чужбина всеки ден. Родната пшеница по традиция се търси в Турция, Алжир, Тунис, Мароко, Италия или Испания, където броят за нея по 400 - 420 лв. Това е почти двойно по-скъпо, отколкото предлагат нашите търговци.

280 лв. е пределната цена, която искат фермерите. Прекупвачите обаче не са склонни да вземат зърно за повече от 240 лв. Заради големите разлики в котировките "купува" и "предлага" дълго време сделки с жито нямаше. Преди ден беше сключен първият контракт за новата пшеница. Продавачът и купувачът си стиснаха ръцете на 220 лв. за тон без ДДС. Повечето от зърнопроизводителите обаче не са съгласни да дават житото си на толкова ниска цена. Те се заканват, че по-скоро ще оставят пшеницата да гние по складовете, отколкото да я дадат без пари. Повечето фермери вече проучват възможностите за износ на пшеницата. Пазари има, твърдят те.

350 000 тона жито са натоварени на кораби и изнесени зад граница от началото на годината, съобщи шефът на пристанище Варна кап. Данаил Папазов. Очаква се до края на годината износът на зърно да достигне 1 млн. тона.

Страната ни има капацитет да изнесе 2 млн. тона от новата реколта, изчисляват от Софийската стокова борса. Възможно е обаче износът да е по-голям. Ако се стигне до недостиг на наше зърно, на страната ни ще се наложи да внася от Евросъюза. Там обаче житото е двойно по-скъпо, отколкото у нас. Вносът от Русия и Украйна също ще излезе солено заради вносните мита, наложени от общността за зърно от трети страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.