1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 20% спад на потреблението на млечни продукти

20% спад на потреблението на млечни продукти

Статистика на Асоциацията на млекопреработвателите

С 20% е спаднало потреблението на млечни продукти за последното шестмесечие в сравнение с миналата годината. Това казва пред  „Фокус” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и директор на Националния млечен борд. Спадът е започнал да става драстичен през май и юни. Тази тенденция се отразява изключително негативно, според него, защото през летния сезон млечните суровини са в най-голямо количество.

В София потреблението на млечни храни е намаляло с още 20% за последните 20 дни. Зоров обясни, че това е нормално в отпускарския период и се случва всяка година по това време. По думите му спадът в търсенето на национално ниво е паралелно разпределен и не може да се определи намаление в потребителския интерес само към един определен продукт. Той отбеляза, че през летния период киселото мляко и сиренето все още имат добро ниво на консумация.

„Не е тайна обаче, че млекопреработвателите гледат да балансират отлива на клиенти”, каза той. По думите му сегашните ниски цени на млечните продукти се подържат с правопропорционалното им занижено качество.

Като цяло намаление в цените на млечните продукти не може да се очаква, заяви Зоров. „В противен случай намалението трябва да отиде и в суровините. Това е убийствено за млекопроизводителите, които се препитават с по този начин”, посочи той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.