1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 22 редовна сесия на Пловдивската стокова борса

22 редовна сесия на Пловдивската стокова борса

Времето - фактор в цената на пшеницата

Въпреки продължилото почти месец засушаване валежите в края на май успокоиха ценовото напрежение на пазара на зърното по време на 22-та редовна борсова сесия на Пловдивска стокова борса, проведена в периода 27 - 29 май. След над 4%-тното увеличение в котировката "продава" на пшеницата в средата на месеца в края на сесията ценовите предложения за продажби на пшеницата се установиха в ценови диапазон 220 - 240 лв./т без ДДС съобразно качествените показатели. Предложенията за покупка на пшеница за фуражни цели пък отстояваха ценови нива от 180 лв./т без ДДС.

Разминаванията относно прогнозните очаквания за добива (между 3,5 и 4 млн. тона пшеница), които се основават и с влиянието на метеорологичните фактори, също ще оказват въздействие върху нивото на начална цена от реколта 2009. В случая от значение е и пазарната позиция на мелничарите. Цените на предлаганите брашна продължават да бъдат стабилни, което за сега не очертава ситуация, при която зърнопреработвателите да набират по-висок финансов ресурс за посрещане на по-високи цени на пшеницата от нова реколта. Тип 500 отстоява котировка 366,67 лв./т; тип 700 - 350 лв./т, а тип 1150 - 250 лв./т без ДДС. Интрига на този пазар предизвика появата на предложение на продажба на тип 500 при цена 420 лв./т без ДДС, което подсказва за очаквания за по-високи цени на пшеницата от нова реколта.

Пазарът на царевицата продължава да бъде дефицитен - търсенето е стабилизирано при котировка 180 лв./т без ДДС. Предлагането на маслодаен слънчоглед отстоява ниво от 390 лв./т без ДДС, но купувачите не бяха склонни на сделки при тази цена. Въпреки неуравновесеността на този пазар предлагането на олио е в стабилен ценови диапазон 1,66 - 1,73 - 1,75 лв./л без ДДС. След почти 15%-тното намаление на котировката на предлаганото олио от внос заявките за продажба остават стабилни в диапазон 2,17-2,21 лв./л без ДДС съобразно опаковката. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.