1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 26 акта за нарушения са издадени при проверки в сектор хлебопроизводство в Бургаско

26 акта за нарушения са издадени при проверки в сектор хлебопроизводство в Бургаско

Най-типичното и масово нарушение на данъчното законодателство е неиздаването на касова бележка в търговските обекти

26 акта за различни нарушения са издадени при проверки в сектор хлебопроизводство. Това съобщиха от НАП-Бургас. В сектор хлебопроизводство на територията на област Бургас не са установени фрапиращи нарушения, които да налагат затваряне на отделни производства или търговски обекти. Законовите изисквания се спазват, в отделни случаи са констатирани различни административни нарушения. В сектора няма работници, които да са без сключени трудови договори, а в немалка част осигуровките надвишават задължителните минимални прагове за сектора. Това са част от основните изводи на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас за извършените през последните 30 дни активни проверки в сектор хлебопроизводство в Бургаски регион. Контролът бе реализиран при оперативното взаимодействие на пет държавни институции – ТД на НАП-Бургас, Бургаските териториални структури на РИОКОЗ, Инспекцията на труда, Комисията за защита на потребителите и Областната дирекция на полицията. Водеща и координираща действията бе НАП-Бургас.

Контролът в сектор хлебопроизводство премина в три основни етапа: проверка на хлебопроизводители, проверка на търговската мрежа и проверка на транспортни средства, доставящи хляб и хлебни изделия като по този начин бе обхванат целият технологичен процес в сектора – от производството – през дистрибуцията и реализацията на продукцията. Конкретно в сферата на хлебопроизводството в Бургаска област са проверени пет обекта – два хлебозавода – в Бургас и Айтос, цех за производство за хляб в село Зидарово и две фурни в село Равнец. Екипите на НАП съставиха три акта за установени административни нарушения (АУАН) за несъответствия в касовата наличност и за пропуски при отчетността на касовия апарат.

Най-голям брой нарушения на данъчното законодателство бяха установени по време на контрола на търговската мрежа. Във фокуса на екипите на НАП бяха магазини за хранителни стоки, малки пекарни, както и специализирани обекти за продажба на закуски. Осъществените 52 проверки приключиха със съставянето на 23 акта за установени административни нарушения. На практика всяка втора или трета проверка е завършвала с констатирано по-голямо или по-малко нарушение. Най-типичното и масово нарушение на данъчното законодателство е неиздаването на касова бележка в търговските обекти. Инспекторите на НАП са документирали и случаи на фрапиращи разминавания на касовите наличности и сумите, маркирани на касовите апарати в момент на различни проверки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.