1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 35 000 дка държавни ниви в Добруджа могат да останат пусти

35 000 дка държавни ниви в Добруджа могат да останат пусти

Полетата могат да останат пусти, защото фермери и земеделски кооперации вече заплашват,че наесен ще засеят с 20 - 30 на сто по-малко пшеница заради ниската цена на зърното и блокирания пазар.

 

Държавата пуска на търг над 35 000 декара ниви в Добруджа под аренда или под наем, обявиха от областната дирекция "Земеделие и гори" вчера. Полетата могат да останат пусти, защото фермери и земеделски кооперации вече заплашват,че наесен ще засеят с 20 - 30 на сто по-малко пшеница заради ниската цена на зърното и блокирания пазар.

Арендата за най-евтиния чернозем, който се отдава за срок от пет стопански години, падна до 5 - 6 лева за декар. Терените са пета-шеста категория и обикновено не надхвърлят 10 - 20 декара. Абсолютният рекорд по евтиния е за парцел край тервелското село Безмер с начална тръжна цена 2,50 лева за декар. Наддаването за най-плодородните масиви ще започне от 11 лв./дка, каквито се предлагат край каварненското село Травник, в землището на граничното Кардам и тервелското Орляк.

Общо през септември ще бъдат разиграни около 14 800 декара от държавния поземлен фонд в Добричко за отдаване под аренда. Най-много чернозем се предлага в община Крушари, където земеделските структури са най-слаби, и в Тервелския край, отбягван заради хълмистия пейзаж. Почти няма свободни ниви край Балчик, където се предлагат само 23 декара. В Шабла и Каварна също има дефицит на полета от държавния фонд.

Министерството на земеделието търси наематели за други 20 000 декара свободни ниви в Добричко. За тези полета, които се отдават за една стопанска година, началните цени вървят средно по 8 - 8,50 лева за декар.

Зърнопроизводители, които по своя вина са прекратили договори за ползване на държавна земя, ще бъдат отрязани от търга, предупреждават от областната служба. Стопани, срещу които Агенцията за държавни вземания или съдът са завели дела за борчове, също не могат да участват в наддаването./в. "Черно море"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.