1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 50 ст. яйцето, 20 лв. жива кокошка през май

50 ст. яйцето, 20 лв. жива кокошка през май

Производители предлагат в Благоевград яйца за 25 ст.

 

Цената на яйцата в близките месеци ще достигне до 50 стотинки, жива кокошка ще струва 20 лева. Такива са прогнозите на птицевъди от Благоевградско. Място за паника няма, но създалата се психоза сред хората влияе на пазара и с всеки изминал ден все повече срива родното производство. 8 ст. струваше едно яйце в повечето благоевградски магазини вчера, пилешкото месо също продължи драстично да поевтинява. Днес се очаква на пазара на едро месото да падне дори под психологическата граница от 2 лв.

На кооперативния пазар в Благоевград частните производители продължават да предлагат яйца на впечатляващите 20-25 ст. за брой. Хората гарантират, че продукцията им е качествена и няма никаква опасност за клиентите. "Държим кокошките затворени и не ги пускаме да ходят никъде, за да ограничим риска от случайна зараза", обясняват стопаните. От ветеринарната служба признават, че правят периодични проверки за произхода на яйцата на пазара, но не могат да спрат продажбата им в буквалния смисъл.

От общината обясняват, че по-големият проблем е с нелегалните търговци, които нито се водят някъде на отчет, нито плащат нещо на кметството.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.