1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 71 хил. лв. санкция за имитация на рибни продукти

71 хил. лв. санкция за имитация на рибни продукти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила извършено нарушение по чл. 35 от ЗЗК от страна на "Диавена" ООД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила извършено нарушение по чл. 35 от ЗЗК от страна на "Диавена" ООД, гр. Шумен и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 71 330 лв. Органът постанови незабавно прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по искане на "Славянка" АД, гр. Бургас. Дружеството произвежда и разпространява рибни консерви с марката "Ропотамо" от 1992 г. През 2008 г. с решение на Патентно ведомство марката е определена за общоизвестна на територията на България за стоки от клас 29 - "рибни консерви", информира антимонополният орган.

От своя страна "Диавена" ООД започва да произвежда и разпространява рибни консерви със същата марка през 2004 г., като я регистрира на свое име също за стоки от клас 29. Впоследствие през 2010 г. Патентното ведомство заличава марката "Ропотамо" на "Диавена" в частта риба, рибни продукти, консерви и хайвер, консервирано месо и печени зеленчуци.

Проучването на КЗК установи, че в края на 2010 г. и началото на 2011 г., когато вече е лишено от правото да използва съответната марка, ответното дружество е произвело две партиди рибни консерви под названието "Рибна салата Ропотамо" и "Закуска Ропотамо".

В тази връзка Комисията приема, че с използването на марката "Ропотамо", наложила се на пазара чрез продуктите на Славянка, Диавена е в състояние да заблуди потребителите и съответно да увреди интересите на молителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.