1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агенцията по безопасност на храните постоянно контролира производството, пакетирането и търговията с яйца

Агенцията по безопасност на храните постоянно контролира производството, пакетирането и търговията с яйца

За месеците март и април са взети 128 проби от яйца

По официален контрол за месеците март и април са взети 128 проби от яйца. Не са установени несъответствия при лабораторните изпитвания на пробите яйца. Това се посочва в становище на Българската агенция за безопасност на храните относно контрола на производството, пакетирането и търговията с яйца във връзка с дадена пресконференция на Браншови съюз на производителите на яйца.

По повод проверка по сигнал за яйца с изтичащ срок на годност от Полша от агенцията посочват, че от контролните органи при отдели „Контрол на храните” към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършени проверки по сигнал за яйца с изтичащ срок на годност с произход Полша за периода от 24.03.2011г. до 28.03.2011г. Проверките са извършени в търговски обекти, складове и пакетиращи центрове за яйца по регионите в страната. От общ брой 1019 проверени обекта не са открити налични количества яйца клас “А”, които да са с изтекъл срок на годност. При проверката е установено, че партидите са в срок на годност и са със спазен температурен режим, яйцата са правилно маркирани и имат нужните документи.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е разпоредено извършване на проверки във връзка с Великден и Гергьовден в обекти за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти. За периода 01.04.2011 – 06.05.2011 са извършени проверки и са предприети действия. Проверени са 10 921 обекта в страната. Издадени са 759 предписания . Издадени са 345 акта. Временно са затворени 40 обекта. Възбранени за продажба са били 110 680яйца. Възбранени за продажба са и 41 141,67 кг. хранителни продукти.Горепосочените 110 680 броя яйца, които са били възбранени от контролните органи, са били с липсваща или некоректна маркировка, а част от тях са с произход обект, който не е регистриран по реда на Закона за храните. Всички яйца са с български произход.

Във връзка със същата заповед бяха проверени и пакетиращите центрове и складове за съхранение на яйца. При по-голямата част от проверките на пакетиращи центрове и складове за съхранение на яйца не са установени несъответствия със законодателството в областта на храните. Яйцата са с идентификационна маркировка върху черупката, опаковани и пакетирани в потребителски опаковки с положена коректна етикетировка и идентификационна маркировка на центровете за препакетиране, при спазване на изискванията на Регламент ЕО № 589/2008.

БАБХ осъществява ефективен официален контрол при производството и реализацията на всички храни, което ясно проличава от броя на проверените обекти на територията на цялата страна, както и от количествата на възбранени и унищожени храни.

На 18 април БАБХ откри гореща телефонна линия, както и система за подаване на сигнали онлайн, която работи 7 дни в седмицата и приема всички сигнали на гражданите, които служителите в регионалните служби проверяват. От стартирането на телефона и системата за подаване на сигнали онлайн има подадени над 700 сигнала на граждани за различни съмнения за нарушения.

В условията на свободна пазарна политика и свободно движение на стоки и продукти в България се предлагат яйца с произход от държави членки и трети страни, които пристигат с търговски документи или сертификати, съдържащи цялата необходима информация, заложена в Европейското и националното законодателство, а именно:

- Регламент 589/2008 на Европейската комисия от 23.06.2008г. за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета относно стандартите за търговия с яйца
- Наредба № 1 от 09.01.2008г. за изискванията за търговия с яйца за консумация, издадена от Министъра на земеделието и продоволствието, в сила от 22.01.2008 г.
- Регламент 853/2004 относно определяне на специфичните хигиенни правила за храните от животински произход.
- Приложение от Х от Регламент 853/2004, глава I, т.3 - Яйцата трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни след като са снесени

 

Етикети яйца, БАБХ, контрол
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.