1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агенцията по храните ще намали административната тежест върху фирмите

Агенцията по храните ще намали административната тежест върху фирмите

Като част от БАБХ се създава и Център за оценка на риска

Създаването на единен регулатор по безопасност на храните ще засегне дейността на операторите по всички нива на хранителната верига. Тъй като новата агенция обединява четирите съществуващи до момента институции, които осъществяват контрол върху безопасността на храните, здравните изисквания за животни и растения и хуманно отношение към животните, ще се улесни комуникацията между бизнеса и администрацията, както и ще се намали административната тежест върху фирмите. Това се казва в анализ на международната правна кантора "Волф Тайс" по повод създаването на новата агенция, съобщи econ.bg.

Според изследването, значително подобряване ще се постигне в регистрационния режим на операторите на храни, особено на онези от тях, които работят едновременно с храни от животински и неживотински произход като складове, дистрибутори, хипермаркети и т.н.

Съществуващата до сега двойна регистрация в регионалната ветеринарномедицинска служба и инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве ще бъде преодоляна и ще се води само един регистър - при Българската агенция по безопасност на храните. Това ще доведе до спестяване на време и разходи за бизнеса, смятат още от кантората.

Предвидените регулаторни изменения ще рефлектират в подобрение на надзора и контрола в хранителния сектор. Ще се уеднакви тълкуването и прилагането на нормативните изисквания, когато тези дейности се извършват само от един административен орган. Освен това молбите и жалбите от фирми и граждани вече няма да бъдат препращани между различни институции, чиито функции понякога се припокриват, се казва още в анализа.

Като част от Българската агенция по безопасност на храните се създава и Център за оценка на риска. Такъв център се създава за първи път в България и основната му функция ще е да прави независима оценка на рисковете по цялата хранителна верига. Центърът ще бъде и адекватен национален партньор на европейския орган по безопасност на храните и ще осигури достъп до научноизследователските фондове на ЕС, смятат авторите на анализа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.