1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкият бут поевтиня с 1,5% в Стара Загора

Агнешкият бут поевтиня с 1,5% в Стара Загора

Цената на цяло агне остана без промяна

 

Пазарът на агнешко месо остава спокоен през периода 23 – 30 юли 2014 г., почти без изменения на цените спрямо предходната седмица. Това показват данни  на ДКСБТ.

Цяло агне

Предлагането на едро на цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг (Кюстендил, Сливен и Ямбол) до 15,95 лв./кг кланично тегло (Русе), без седмични колебания по области. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,24 лв./кг, с 0,2% по-ниска на седмична база, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта на едро в Пазарджик.

 

През изминалата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) само във Варна, на цена от 12,99 лв./кг.

 

В трите области, където е налице предлагане на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО), не са регистрирани седмични ценови колебания. Стойностите остават в тесните граници от 10,80 лв./кг в Бургас до 11,25 лв./кг в Ямбол. Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в тези обекти се запазва на нивото от 11,08 лв./кг.

Агнешки бут

 

През анализирания период цените на едро на агнешки бут остават в границите от  12,20 лв./кг във Варна до 15,68 лв./кг в Благоевград. Единствено в Стара Загора се отчита седмично изменение на цената – понижение с 1,5%. Това води до незначително понижение на средната цена на едро на продукта спрямо предходната седмица (с 0,1%) до 13,33 лв./кг.

За поредна седмица в четирите области на страната, където е налице предлагане на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги, цената се задържа на нивото от предходния седмичен период - 13,45 лв./кг. Така, средната стойност за страната е без промяна - 13,45 лв./кг.

В по-малките магазини цените остават най-ниски в Бургас (10,90 лв./кг), а най-високи - в Плевен (14,85 лв./кг). При липса на седмични изменения по области, средната цена на едро на цяло агне за страната се запазва на ниво от 13,16 лв./кг.

Агнешка плешка

През анализирания период цените на едро на агнешка плешка продължават да варират от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,20 лв./кг (Стара Загора). Поради липсата на седмични изменения на стойностите по области, средната цена за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 12,36 лв./кг.

Предлагането на дребно на агнешка плешка в ГТВ е в интервала от 12,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 13,99 лв./кг (Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол). Само в Стара Загора се отчита седмично изменение на цената - покачване със 11,5%. В резултат, средната стойност за страната нараства с 1,8% спрямо предходната седмица до 13,20 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на агнешката плешка в ДТО се задържа на нивото от предходния седмичен период – 12,62 лв./кг, като стойностите по области остават най-ниски в Бургас (10,70 лв./кг), а най-високи - в Ловеч (13,93 лв./кг).

През периода на наблюдение средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,84 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,26 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,58 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.