Цените на едро на цяло агне продължават да се движат в границите от 11,85 лв./кг до 13,50 лв./кг
През периода на наблюдение (11 – 18 февруари 2015 г.) цените по веригата на предлагане на агнешко месо както по области, така и средно за страната, остават без изменение спрямо предходната седмица. Това показва редовният ценови анализ на дирекция „Анализ и стратегическо планиране” на МЗХ.
Цяло агне
Цените на едро на цяло агне продължават да се движат в границите от 11,85 лв./кг кланично тегло в Кюстендил до 13,50 лв./кг в Плевен. Средната стойност за страната се запазва на ниво от 12,74 лв./кг.
За поредна седмица не е регистрирано предлагане на цяло агне в магазинната мрежа.
Агнешки бут
През наблюдавания период предлагането на едро на агнешки бут се задържа в ценовия диапазон от 12,20 лв./кг (Варна) до 16,20 лв./кг (Русе), а средната стойност за страната се запазва на нивото от предходната седмица - 13,34 лв./кг.
В големите търговски вериги (ГТВ) цените на агнешкия бут продължават да варират от 12,63 лв./кг (Пловдив) до 13,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а в другите търговски обекти (ДТО) - от 11,30 лв./кг (Бургас) до 14,85 лв./кг (Плевен). Така, средно за страната, цената на дребно на продукта в ГТВ остава 13,20 лв./кг, а в ДТО - 13,33 лв./кг.
През изтеклия седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,14 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 0,01 лв./кг от тази в ДТО.
Средно за страната, цената на продукта в големите търговски вериги е с 0,13 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини.