1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкото месо на едро поевтиня в Кюстендил

Агнешкото месо на едро поевтиня в Кюстендил

Търговията на едро с агнешки бут остава в широкия ценови диапазон от 12,20 лв./кг до 16,20 лв./кг.

През периода 4 – 11 февруари 2015 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо в страната остават без съществено изменение спрямо нивата от предходната седмица, показва анализ на дирекция „Анализ и стратегическо планиране” в МЗХ.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне се движат в границите от 11,85 лв./кг кланично тегло (Кюстендил) до 13,50 лв./кг (Плевен). Единствено в Кюстендил се отчита седмично изменение на цената на продукта – понижение с 4,9%. В резултат, средната стойност за страната намалява незначително на седмична база (с 0,3%), до 12,74 лв./кг.

През периода на наблюдение не е регистрирано предлагане на цяло агне в магазинната мрежа. 

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут остава в широкия ценови диапазон от 12,20 лв./кг до 16,20 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени във Варна, а най-високи - в Русе. При липсата на изменения на цените по области, средната стойност за страната се запазва на нивото от предходната седмица - 13,34 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на агнешкия бут продължават да варират от 12,63 лв./кг (Пловдив) до 13,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), без промяна на стойностите по области спрямо предходната седмица. Така, средно за страната, цената на дребно на продукта в ГТВ остава 13,20 лв./кг.

Цените на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти (ДТО) се движат в интервала от 11,30 лв./кг (Бургас) до 14,85 лв./кг (Плевен). Само в Бургас и Варна се отчита седмично изменение на цените – покачване, съответно с 3,7 и 0,4%. Това води до незначително повишение на средната стойност за страната (с 0,1%) до 13,33 лв./кг.

През изтеклия седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,14 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 0,01 лв./кг от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на продукта в големите търговски вериги е с 0,13 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.