1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкото месо поскъпна в малките магазини в Ямбол

Агнешкото месо поскъпна в малките магазини в Ямбол

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне

Като цяло, през периода 27 януари – 3 февруари 2016 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо по области остават без промяна спрямо предходния седмичен период, с изключение на Ямбол, където се отчита повишение на ценовите стойности в по-малките магазини.

Цяло агне

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия интервал от 12,25 лв./кг кланично тегло в Пазарджик до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. Въпреки липсата на изменения на стойностите по области, средната цена на едро за страната се покачва с 0,8% на седмична база до 13,40 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на цяло агне на едро в по-малък брой области.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цялото агне се задържат в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,90 лв./кг в Русе. Единствено в област Ямбол се наблюдава отклонение на цената спрямо предходния седмичен период - повишение с 2,4%, което води до незначително покачване на средната стойност за страната с 0,1%, до 13,42 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне за страната в ДТО е с 0,02 лв./кг по-висока от тази на едро.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешки бут остават в широкия диапазон от 12,50 лв./кг (Кърджали) до 17,09 лв./кг (Варна), като средната стойност за страната се задържа на ниво от 14,18 лв./кг.

За поредна седмица само в пет области на страната е отчетено предлагане на агнешки бут в големите търговски вериги, на цени от 13,30 лв./кг във Варна до 13,99 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, без изменения на седмична база. Средно за страната, цената на дребно на продукта в ГТВ остава 13,85 лв./кг.

В другите търговски обекти агнешкият бут се продава най-евтино в Бургас (11,40 лв./кг), а най-скъпо в Ловеч (14,70 лв./кг). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Ямбол – покачване с 13,7%. Въпреки това, средната стойност за страната в тези обекти се понижава с 0,1% на седмична база, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в Хасково (където през предходната седмица бе регистрирана най-високата цена за страната).

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,33 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,40 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Агнешка плешка

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешка плешка остава 13,39 лв./кг, като стойностите по области продължават да се движат от 12,50 лв./кг в Кърджали до 14,70 лв./кг в Русе, без промяна спрямо предходната седмица.

Най-ниски цени на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги се отчитат във Варна (12,70 лв./кг), а най-високи - във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен (12,99 лв./кг). При липсата на седмични изменения на стойностите по области, средната цена на дребно за страната в тези търговски обекти остава 12,93 лв./кг.

За поредна седмица предлагането на агнешката плешка в по-малките магазини се задържа в ценовия диапазон от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,05 лв./кг в Габрово и Плевен. В сравнение с предходния седмичен период, единствено в Ямбол се отчита ценово изменение – покачване с 8%, което води до увеличение на средната цена на агнешка плешка в ДТО за страната с 0,2%, до 13,20 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,46 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,19 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,27 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.