1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкото месо поскъпва двойно

Агнешкото месо поскъпва двойно

Според стопаните от Добричко, в момента има голям износ на родни агнета и това води до повишаване на цените на месото

Агнешкото месо поскъпва двойно, докато стигне от обора до магазина, а оттам и до трапезата ни. Това предаде АСН по повод кампанията "Великден безопасен", която тази година се провежда под мотото "Чиста храна на разумна цена".

Прекупвачи обикалят селата и взимат животните за 5-7 лв. на килограм. После ги препродават на двойно по-високи цени, казаха фермери. Това удря по джоба както стопаните, така и потребителите, твърдят овцевъдите.

През последните седмици обаче изкупните цени леко се вдигнаха и килограм живо тегло вече е 7 лв. Поскъпване има и в магазините. В търговските обекти килограмът се предлага вместо за 11-12 лв., за почти 14 лв./кг.

Според стопаните от Добричко, в момента има голям износ на родни агнета и това води до повишаване на цените на месото.

Председателят на асоциация "Добруджанско агне" Милен Николов прогнозира, че до Великден килограм агнешко може да удари 15-16 лв., защото оскъпяването на месото по веригата от производителя през прекупвача до клиента е 8-10 лв.

Много от родните агънца заминават за Турция и Гърция. Прекупвачите печелели двойно от износа. Те взимали 30-килограмово агне за 150 лв., а го продавали на турски търговци за по 300-400 лв. Заради големия износ на наши агънца обаче търговци очакват скоро магазините ни да се напълнят с месо, внос от Румъния.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.