1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аграрни продукти на стойност 57 млрд. евро в Германия

Аграрни продукти на стойност 57 млрд. евро в Германия

И през настоящата година германските фермери се радват на стабилни цени на животинските продукти

57 милиарда евро е стойността на селскостопанското производство в Германия през тази година. Това показват първите изчисления на земеделското ведомство в Берлин. Това са 8 процента повече, отколкото през 2018-та.

Ръст от 11 процента и половина има при производството на растителни продукти, което достига 27 милиарда евро. Прибрани са общо 44 милиона тона зърнени култури, донесли на производителите средно по 162 евро на тон. Това са над 3 процента по-малко от миналата година, но 10 процента повече, отколкото през 2017-та. Така стойността на зърното е 7 милиарда евро.

На второ място по количество са картофите. Стопаните във Федералната Република са прибрали около 10 милиона тона, при средна цена от 315 евро на тон. Производството на зеленчуците е на обща стойност 3 милиарда и половина евро.

В сравнение с 2018-та тазгодишната реколта от плодове е по-малка и достига милион и половина тона. По-ниска е и пазарната цена, която през 2019-та е средно 705 евро на тон. Стойността на плодовете се изчислява на 972 милиона евро.

И през настоящата година германските фермери се радват на стабилни цени на животинските продукти. Общата стойност на производството достига 27 милиарда евро, с близо 6 на сто повече, отколкото през миналата година. От тях 12 милиарда се падат на млякото, яйцата, вълната и меда, останалите 15 милиарда са от производството на животни.

През 2019 година германските мандри са получили около 32 милиона тона мляко при средна изкупна цена от 35 евроцента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.