1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Алкохолът поскъпва с 30% от догодина

Алкохолът поскъпва с 30% от догодина

 

Акцизът върху бирата и напитките с високо спиртно съдържание да се изчислява по алкохолното им съдържание, предложи Асоциацията на производители, вносители и търговци на спиртни напитки. В момента налозите се изчисляват според начина на преработка - ферментация или дестилация. Водката, уискито и другите подобни напитки се произвеждат чрез дестилация, а бирата и вината - чрез ферментация. Искането на производителите е налозите да са на процент алкохолно съдържание, като например за 1 градус таксата да е 1 лв.
Увеличенията на акциза върху бирата и спиртните напитки да са еднакви, е другото поставено искане към ЕС от асоциацията. С 31% да се увеличи налогът на алкохола след Нова година предвижда нова директива на ЕС, чието приемане предстои. Според председателя на организацията Павлин Найденов със същата ставка трябва да нарасне и акцизът върху бирата. Няма разлика в алкохолното съдържание при консумацията на 5 бири и 500 г водка, допълни той. Средните годишни приходи от продажби на пиво са 24 млн. лв., а доходите на производителите на спиртни напитки са 1,2 млн. лв. За последните 3-4 години акцизът върху ракиите се е увеличил с 316%, а за бирата с 40%, което е в пъти по-малко. В цяла Европа е въведен акциз върху спиртнити напитки, а на вината - не. Целта на ЕС е да се намали консумацията на високоалкохолни напитки, а потреблението на вино и бира да се увеличи, защото те не са вредни за човешкото здраве. В продължение на 3 години България беше на първо място по най-висока консумация на алкохолни напитики.
След 1 юли вносителите и производителите на алкохолните напитки трябва да приберат бутилките със стар бандерол от магазините и да доставят други с нов променен знак. Бандеролът бе променен, за да бъде защитен от имитация.
Финансовото министерство предложило производителите да отлепят знак от напитките, а служители на Агенция "Митници" да проверят дали са регистрирани и след това да ги унищожат. Разлепването на бандерола обаче е невъзможно и процедурата по замяната им с нови е дълга и тромава, каза Найденов./www.novinar.bg
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.