1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Амониевата селитра - тука има, тука нема...

Амониевата селитра - тука има, тука нема...

На пазара не липсват по-дребни опаковки

 

Някои земеделски производители се оплакват от липсата на достатъчно азотни торове на пазара, или пък разфасовките са такива, че цената им е по-висока. По неофициална информация Девня увеличава производството на течни торове, прилагането на които е трудно за нашите производители поради липса на техника и затова торовете се изнасят. Вярно е, че течните торове са по-ефективни, но откъде у производителите пари за това техника.

А ето какво научихме от един от дистрибуторите на торове за Северозапада, чиито име не можем да посочим.

Заводите в Девня и Димитровград имат изградена регулярна дистрибуторска мрежа в страната и приемат заявки за доставка на торове на едро. Правят се и отстъпки при по-големи количества, но се поставя условие за предварителни заявки и за плащане преди доставката. Периодът на разсроченото плащане вече е забравен - т.е. - преустановен.

Както каза човек от фирмата - торове за редовните клиенти има, предимства имат онези производители, които искат по-големи количества. Торовете се доставят с жп вагони от по 50 тона. Директното ходене до завода с автомобили не решава проблема - нещо повече - такива търсачи почти винаги си връщат колите празни.

На пазара не липсват по-дребни опаковки, но цените са далеч по-високи от тези в дистрибуторската мрежа и няма отстъпка от цената. Явно все пак всичко опира до организация и производствен и търговски морал, а това подсказва, че сдружаването на земеделските производители е наложително./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.