1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Арендата е по-изгодна от покупко-продажбата на земя

Арендата е по-изгодна от покупко-продажбата на земя

С предлагане на обединени парцели под наем отпада нуждата от комасация

 

В развитите страни покупко-продажбата на земеделски земи обикновено не е масова практика. Чрез арендуване всеки, който желае да се занимава със земеделие, може да наеме обработваеми площи, без да е необходимо да влага пари в покупка на земя. Затова и пазарът на земеделска земя е по-ограничен, за разлика от пазара на други недвижими имоти.

Според сведения от департамента по земеделие в САЩ там на двама души, желаещи да наемат земя, се падат трима, предлагащи земя под аренда. Това показва, че даже в страната с най-модерното земеделие желаещите да обработват земя са значително по-малко от предлагащите под аренда. Причината е, че агробизнесът не минава за престижен бизнес, осигуряващ възможност за бързо натрупване на печалби. В селското стопанство "явлението Бил Гейтс" не е известно.

В зависимост от финансовите и организационните си възможности всеки наемател на земеделска земя се стреми да получи и обработва колкото се може повече площи, за да има максимална печалба. Под аренда се отдават различни площи ­ от няколко десетки до стотици хиляди декари. Когато наемната земя е компактен масив с форма и размери, удобни за прилагане на съвременна земеделска техника, ще има добри предпоставки за успех в бизнеса и съответно търсене.

В това отношение комасацията може само частично да реши проблемите за уедряване на земеползването. Причината е, че собствениците на земеделска земя имат имоти с малка площ и даже да се групират всичките им ниви на едно място, едва ли ще се получат парцели, удобни за обработка със съвременната техника. Това е свързано и с промяна на собствеността върху имотите, и със значителни разходи.
Възможна алтернатива е шведският опит в арендуването, с който успях да се запозная още през 1995 г. на семинар в Стокхолм. Тъй като арендаторите не се интересуват от маломерни имоти и ги наемат срещу много скромна аренда, арендодателите са прибягнали до следната мярка. За даден район (землище) се създава съюз на арендодателите, който се грижи да се обявят и да се опишат земите, предлагани за арендуване. Стремежът е да се оформят достатъчно големи масиви, които ще представляват интерес за наемателя. Така собствениците могат да претендират и за по-висока аренда./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.