1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Атакуват в съда детските менюта на Макдоналдс

Атакуват в съда детските менюта на Макдоналдс

С предлаганите към детските менюта играчки компанията насърчава децата към нездравословно хранене

Центърът за използване на науката в обществен интерес (Center for Science in the Public Interest) подаде съдебен иск срещу американската компания за бързо хранене "Макдоналдс", съобщава в. "Лос Анджелис Таймс".

Центърът обвинява веригата, че с предлаганите към детските менюта играчки, насърчава децата към нездравословно хранене.

Базираната във Вашингтон неправителствена организация предупреди още през юни, че ще даде под съд компанията, ако не спре да предлага детски играчки към менютата за децата, които съдържат огромно количество захар, калории, мазнини и сол.

"Макдоналдс" предлагат на децата тлъсто месо, мазни сирена, пържени картофи, бяло брашно и захар - взривоопасна комбинация от храни, която води до наднормено тегло, диабет и сърдечни заболявания и привикване на организма към нездравословен хранителен режим,  коментира Майкъл Джейкъбсън, изпълнителен директор на Центъра.

Компанията използва играчки като примамка, за да накара децата да се хранят в "Макдоналдс ", коментира една от ищците по делото - Моника Парха, майка на две деца от Сакраменто.

От "Макдоналдс" отричат обвиненията. Според говорителя на компанията, веригата предлага "качествени храни в малки порции, които са подходящи за деца".

Ние се гордеем с нашите менюта и възнамеряваме да продължим да защитаваме нашата марка, репутация и храната ни, защитиха се от компанията.

Дебатът за бързото хранене и детското затлъстяване бушува през последните няколко месеца и освен това иска да напомни на родителите, че могат да предложат на детето си резен зелена ябълка, вместо пържени картофи или мляко, вместо сода, коментира "Лос Анджелис Таймс".

Миналият месец Сан Франциско забрани предлагането на играчки в заведенията за бързо хранене, с мотив, че тази практика нарушава хранителните стандарти. Мярката бе определена като сериозна атака срещу бизнеса с бързо хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.