1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българинът смени цацата със сьомга

Българинът смени цацата със сьомга

В сегашната пазарна конюнктура замразената сьомга е една от най-евтините риби

Без да се усети, българинът смени цацата със сьомга. Напук на финансовата криза или точно заради нея най-купувана през последните месеци се оказа именно деликатесната сьомга. Невероятните факти потвърди проведено неотдавна проучване за продажбите на риби в големите търговски вериги край морето. Малки и големи изкупуват като невидели недостъпната доскоро риба, превърнала се в синоним на изискана храна за аристократи. Всъщност се оказва, че в сегашната пазарна конюнктура замразената сьомга е една от най-евтините риби, продавани у нас. Цената й е 8-9 лева за килограм. Как се стигна дотам, че в България този деликатес струва колкото кило чернокоп или сафрид и пребори по продажби най-масовата риба цацата, лесно може да се обясни. С всяка изминала година уловът в рибарските мрежи все повече намалява. Напоследък риболовците бият тревога, че рибата в Черно море изчезва тотално. Доказателство е последният сезон на паламуда в който паламуд всъщност няма. За сметка на това пък цената му хвърчи с бясна скорост нагоре. "Преди десетина, петнайсет години по това време морето направо вреше от паламуд и калкан, за попчета да не говорим. Пуснеш мрежата и след два часа е пълна. Сега чакаме цяла нощ и като дръпнем - пет-шест риби най-много", разказва един от най-старите рибари в Бургас Митко Пеев. Железният пазарен закон, че търсенето определя предлагането, води до кошмарно покачване на цените на бедния улов. В момента парче паламуд, което рядко стига 700 грама, се продава на цена 12-14 лева в зависимост от размера. Още по-фрапиращи са цените на калкана, който стигна тази година рекордните 25-30 лева за килограм. При това тези цени бяха валидни за законния улов, преди да се изчерпи спуснатата от Евросъюза квота от 50 тона годишно. След влизане на забраната за калкан в сила бракониерската стока се продава на черно за поне 35 лева килото, естествено ако има кой да я купи. В тази ненормална ситуация съвсем естествено сьомгата зае челно място на българската трапеза, измествайки по цени дори шпека и свинското.
Най-масовата доскоро българска риба - цацата, продължава да бъде предпочитана заради символичната й цена от 2 лева за килограм, но никой не я купува, защото просто я няма на пазара. Ако все пак се появи инцидентно в магазините, тя със сигурност е вносна и солозамразена. През последните 2-3 години рибарите решиха, че не им е изгодно да хабят гориво за простата и евтина цаца, която продават с минимална печалба. В резултат на тази пазарна философия добре познатата прясна дребна рибка се превърна в дефицит не само по борсите, но и в заведенията. По същата причина все по-рядко по магазините се намират и попчета. За сметка на това пък щандовете са претрупани от всякакви чуждоземни видове, за чието съществуване българинът не е и подозирал. При това на символични цени. Океанският флаундър от Канада тотално замени непоносимо скъпия калкан, без да му отстъпва по вид, вкус и качество. Потребителите бързо оцениха по достойнство три пъти по-ниската цена и решиха да не мислят изобщо за калкан. Виетнамската риба пангасиус пък, която е на пазара от няколко месеца, вече е на път да измести по продажби сьомгата с атрактивната цена от 5 лв. за килограм. Съвсем наскоро българите разбраха, че има и риба мойва. На потребителя бе разяснено, че това е вкусна канадска бяла риба, досущ като познатия им хек. И щом като няма черноморска риба, народът склони и на мойва. Асортимента от непознати чужди риби обогати и австралийската риба барамунди. Тя струва 14 лева, но за сметка на това може да се намери навсякъде. Отскоро бургаски фирми започнаха да отглеждат екзотичната барамунди в изкуствени условия на рибно пристанище. Количествата, които излизат от фермата, са достатъчни, за да заменят изчезналите черноморски риби. Вносителите пък обещават в най-скоро време да обогатят трапезата ни с още непознати видове - риби от Индия и дори от Еквадор. Проблемът с доставките е решен, остава и българите да свикнат, че вместо паламуд и сафрид вече ще ядат виетнамски пангасиус и канадска мойва. В краен случай - сьомга!/standartnews.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.