1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България изпраща аташе по земеделие в Париж

България изпраща аташе по земеделие в Париж

Целта е по-добро и трайно промотиране на българските земеделски продукти на европейския пазар

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е предложил на Министерство на външните работи да бъде назначено аташе по земеделие в Париж с  цел по-добро и трайно промотиране на българските земеделски продукти на европейския пазар. Първото българско земеделско аташе ще встъпи в длъжност от 1 април тази година и ще получи акредитация за срок от 3 години. На поста е назначена Веселина Евдокимова, досегашен директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в Министерство на земеделието и храните. Преди настоящата си позиция, тя е заемала същата и в Министерство на труда и социалната политика.

Веселина Евдокимова има богат организационен опит, както и богати медия и бизнес контакти. Завършила магистърска степен в СУ „СВ. Климент Охридски” специалност „Политология”, профил „Външна политика и национална сигурност”. Притежава академичен опит – предстои й защита на докторат в областта на политическите науки. Има и специализации по политически маркетинг и реклама. Специализирала е и в Колеж по журналистика в град Лил, Франция  по познание на европейския медиен климат, управление на персоналния имидж и телевизионна и мултимедийна журналистика. Участвала е в програми на USAID и обучения към Дипломатическия институт към Министерство на външните работи и Института по публична администрация и европейска интеграция към министъра на държавната администрация.

Назначението на Евдокимова не е свързано с допълнително определен бюджет, а е в рамките на вече гласувания бюджет на Министерство на земеделието и храните. Кабинетът обсъжда необходимостта и от назначаване на аташета по земеделие в Берлин и Москва, като амбицията е чрез тези назначения да се постигне разширяване на бизнес-контактите на страната ни в тези най-важни европейски дестинации за производителите на българска земеделска продукция и на хранителната ни промишленост.

С раба„отата си, аташетата по земеделие се очаква да подпомагат дейността на българските бизнес-оператори в тези стратегически направления за българската икономика. Предвид реформирането на Общата селскостопанска политика и тежестта, която Берлин и Париж имат в този процес, постоянно представителство на българското земеделие на тяхна територия би дало допълнителни шансове на страната ни да утвърди своя положителен имидж в рамките на една високо-конкурентна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.