1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България официално подаде заявка да е страна партньор на словенската АГРА

България официално подаде заявка да е страна партньор на словенската АГРА

 

Министерството на земеделието подаде официално заявка да бъде партньор на словенското международно изложение АГРА. Това стана в рамките на тазгодишното издание на форума, което се провежда в периода 20-25 август в гр. Горня Радгона, Република Словения.

Писмото с намерението на страната ни да бъде официален партньор в словенския панаир за селско стопанство и храни от името на българския земеделски министър Явор Гечев към изпълнителния директор на форума Борис Ерявец бе връчено лично от заместник-министър Георги Събев.

„В рамките на партньорството България желае да се представи като привлекателно място с добра храна и много възможности за селски, винен и културен туризъм“, казва в своето писмо към организаторите министър Гечев. „Страната ни оценява високо отличната възможност за представяне на селскостопански продукти, както и такива от хранително-вкусовата промишленост пред широк кръг от потребители и професионална публика, които посещават АГРА“, е написано още в официалната заявка за партньорство.

Възможността България ни да бъде партнираща държава на словенското изложение бе обсъдена при участието на заместник-министър Георги Събев в Министерската конференция, проведена по време на миналогодишното издание на АГРА.

По време на посещението си в Словения аграрният заместник-министър Събев разговоря с министрите на земеделието на Република Северна Македония, Република Косово и Република Словения. Георги Събев обсъди с тях засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство в региона. „Нашите страни имат потенциал и възможности за надграждане на секторната търговия, които трябва да се използват и развиват“, коментира българският заместник-министър. Той използва повода, за да ги покани да посетят България.

Международното изложение АГРА е важна среща за производители, преработватели, търговци, експерти и потребители в Централна и Източна Европа. Над 30 държави участват с щандове в него, а през 2019 г. (преди Ковид пандемията) са регистрирани над 120 000 посетителя. Тазгодишният фокус на събитието са темите, свързани с международната година на рибарството и аквакултурите, иновации и дигитализация, изменение на климата и водните ресурси, укрепване на селските райони и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.