1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България вече изнася пчелен мед за САЩ

България вече изнася пчелен мед за САЩ

Продали сме 4450 тона пчелен мед от началото на годината до август

 

България вече изнася пчелен мед за САЩ, където в момента се предлагат най-добрите цени за реализацията на продукцията. Това обяви вицепрезидентът на Националния браншови пчеларски съюз Петър Петров. По негови данни само за няколко месеца са изнесени близо 20 тона мед за САЩ. В момента продукцията на американския пазар се изкупува на 1.80 - 1.90 долара за кг. За сравнение в страните от Европейския съюз (ЕС) цените са от 0.70 до 1.05 евро за кг, които са по-ниски заради навлезлия евтин внос от Китай и Аржентина. През тази година падна забраната на ЕС за внос от Китай.

България е продала 4450 тона пчелен мед от началото на годината до август, след което износът замира, сочат данните на съюза. Според Петров експортът ще достигне 5000 тона за 2004 г. Това е с около 30% по-малко спрямо предходната година. Най-много продажби има в страните от ЕС - Германия, Италия, Франция, Испания. Продукцията обаче отива предимно за преработка, а не за директни продажби в магазинната мрежа. Причините за намаления износ са ниските международни цени вследствие на нахлуването на евтин мед от Китай. Дори в България са внесени около 20 тона китайска продукция. От друга страна, добивите през тази година са по-слаби поради лошите климатични условия. Заради това пчеларите у нас в момента предпочитат да задържат стоката си в складове и да я пласират при по-добри цени, обясни Петров.

Националният браншови пчеларски съюз настоява пред министрите на земеделието и финансите да бъдат отпуснати близо 2 млн. лв., които да бъдат предоставени на пчеларите като целева субсидия, заяви председателят на организацията Пламен Иванов. Според него трябва да се отпускат по 10 лв. на пчелно семейство. Средствата да се предоставят само на регистрираните пчелари като земеделски производители. В страната има над 4700 пчелари, които гледат над 171 хил. броя пчелни семейства./Dnevnik Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.