1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Български фирми в Либия рабоят главно в областта на хранителната промишленост

Български фирми в Либия рабоят главно в областта на хранителната промишленост

Бизнесът участва в смесени дружества с местни производители в областта на производството на храни

Български фирми в Либия се насочват главно в областта на леката индустрия, на хранителната промишленост, на дървопреработването. Това каза Димитър Куюмджиев, председател на Българо-арабски бизнес съвет към Българската търговско-промишлена палата, цитиран от  Агенция „Фокус”.

В Либия българският бизнес се е ориентирал към производство на машини и съоръжения, електроапарати в безмитните зони, които се предлагат от Обединените арабски емирства, участва в смесени дружества с местни производители в областта на производството на храни и хранителни продукти за страните от арабския свят.

Нашето желание е да подпомагаме, да насърчаваме българските фирми, това е един огромен пазар, повече от 300 милиона жители, главно в областта на консумацията, тъй като те внасят над 80 % от потребяемите стоки. Разбира се, има пионери, които са направили редица инвестиции, има фирми, които са инвестирали в Обединените арабски емирства, в Ливанската република, в Сирия, но те все още според мен са недостатъчни за намеренията на българските фирми да излязат на международния пазар. Трябва да се полагат още усилия в тази насока и целенасочено да се занимават с инвестиции, с встъпване на пазарите на Близкия изток и в арабските страни, каза той.

Според Димитър Куюмджиев, България би могла да предложи една ниша в туризма със страните от арабския свят, специално в областта на СПА-туризма и на летния отдих във високопланинските и планинските курорти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.