1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българските домати са дефицитна стока на пазара заради по-студеното време тази пролет

Българските домати са дефицитна стока на пазара заради по-студеното време тази пролет

На едро килограм розови домати струват около 3 – 3,20 лева

Българските домати са дефицитна стока на пазара заради по-студеното време тази пролет, обясни председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев, предаде Агенция „Фокус”. На пазара в момента има български домати, но в много малки количества. Заради по-студеното време и липсата на слънце родните домати не са узрели толкова бързо.

Основно от зеленчука се предлагат само македонско, гръцко и турско производство. Според Сапунджиев до една седмица в търговската мрежа ще се появят масово и българските домати. Цена от 6 лева за килограм български розови домати в момента е твърде висока, смята Сапунджиев. На едро килограм розови домати струват около 3 – 3,20 лева.

Пламен Сапунджиев коментира, че производството на домати у нас не може да осигури достатъчно суровина за консервната ни промишленост, ако бъде решено, че например лютеницата по стандарт да се прави само с български домати.

Зеленчуците за консервната промишленост се отглеждат обикновено на поле, а не в оранжерии. Полските производители обаче нямат икономически интерес да отглеждат домати на открито. Те предпочитат да сеят зърнени култури.

Страната ни иначе продава домати в Чехия, в Гърция, в Румъния. В Румъния миналата година сме продали 1000 тона български домати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.