1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българските гъби заплашени от полската печурка

Българските гъби заплашени от полската печурка

За 2 години производството на гъби в най-големия гъбозавод в България е намаляло 2 пъти

За 2 години производството на гъби в най-големия гъбозавод в България, който се намира в русенското село Красен, е намаляло 2 пъти, коментира за БТА директорът на предприятието Светослав Стоянов. По думите му причината е по-ниската консумация и вноса на гъби от чужбина. Преди 2 години средно на ден са произвеждани по около 3 тона прясна печурка. Имали са и дни, в които са достигали до 10 тона. В момента обаче производството е около 1,5 тона на ден. Причината е, че консумацията на гъби в България намаля. Интерес все пак има, но българинът си купува по-малко от нея. Отделно има внос на прясна печурка от Полша, която залива пазара във Варна и Бургас. Тя е обработена и трайността й е около 10 дни, ако се държи на температура от 3 градуса, обяснява директорът. Имало внос и на китайска печурка в бидони с 30 процента сол в разтвора, за да се съхрани повече време. Тя обаче оказвала по-малко влияние българското гъбопроизводство.Проблемът е и в по-високите цениКубота България
, на които прекупвачите продавали гъбите, пояснява Стоянов и допълва, че по-голямата част от продукцията на гъбозавода се изнася за Гърция и Румъния.

Началото - преустройство на 9 пещери

Строителството на гъбозавода в Красен е започнало през 1964 г. Първо е изграден консервеният цех и преустроени за отглеждане на гъби 9 пещери, в които преди това се е добивал варовик. След това са изградени и 14 промишлени гъбарници за целогодишно производство. Пещерите са на площ от 14 000 кв. метра. Те са с климатизация, осветление и канализация. В тях произвеждаме и най-евтината гъба. Тук обаче има период от 1-2 месеца, в който или е много студено, или много топло, което пречи на отглеждането. Най-благоприятната температура за плододаване е между 10 и 18 градуса, информира Стоянов.

Освен култивирана печурка заводът произвежда и компост.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.