Българският държавен стандарт е остаряла социалистическа измислица

Някои компетентни хора не могат да правят разлика между качество и безопасност на храните

БДС е с доброволен характер в момента, но евентуалната пречка при търговията с месо би била, че само продукти под тази марка ще отговарят на определението качествен български продукт, твърди Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според него във всички технологични документи, приети от контролните органи на ДВСК, физико-химичните и микробиологичните показатели отговарят открай време на БДС. Но голяма част от така наречените компетентни хора не могат да направят разлика между качество и безопасност на храните. „Ако става въпрос за това марката да защитава името „български продукт” и той да се популяризира на световния пазар, редът е съвсем друг - не се връща БДС, а се създават организации на производители, които приемат един устав, правят се технологични документации по БДС, но има едно условие - трябва продуктът да е произвеждан 25 години по един и същи начин, след което вече се подават документи в Министерството на земеделието”, казва още Костадин Чорбаджийски. Асоциацията на месопреработвателите е направила вече подобни стъпки, те са защитили традиционен метод за производство на български луканки. Разработили са няколко продукта и са поканили производители, които биха желали да правят такива продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.