1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българско село изнася рози за 500 000 лири във Великобритания

Българско село изнася рози за 500 000 лири във Великобритания

58 търговски вериги на Острова ще продават цветята

 

Рози за близо 500 000 британски лири(около 1,5 млн. лева), произведени в павликенското село Михалци, ще изнесе за Великобритания холандската компания Eurogreen-Gooren B.V.. Първата пратка рози ще пристигне на Острова на 28 декември, съобщи управителят на Eurogreen-Gooren B.V. Ян Тайсен. Стръковете ще се продават в 58 британски търговски вериги. 

 През 2006 година холандската фирма ще изнася общо 12 вида български розови храсти за около 480 хил. британски паунда.
   

Около осемдесет на сто от оборота на холандската фирма се формира от търговията с рози от Михалци. Българските рози са с много по-високо качество от това, което очаква английският пазар, коментира Ян Тайсен, който разпространява михалски рози в Европа и Япония от повече от 10 години.
   

До дни представители на компанията ще дойдат в Михалци, за да наблюдават товаренето на розите, които ще бъдат изпратени първо за холандския град Лотум, откъдето ще потеглят за Великобритания.
   

Предимството на българското розопроизводство е във високото качество на цветята, ниската себестойност на производството и разнообразието на сортовете, обясни Тайсен. Българските рози са със 70% по-евтини от английските и френските. До 5-10 години България ще заеме едно от челните места сред европейските розопроизводители, прогнозира Ян Тайсен.
   

До две години Eurogreen-Gooren B.V. ще построи специален цех за рози в Михалци. Сградата ще е с площ от 3000 кв.м. Тя ще разполага с хладилни камери и пакетажен цех за контейнерното производство на растения./novinar.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.