1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българското вино „Енира” завладя азиатските пазари

Българското вино „Енира” завладя азиатските пазари

Досега винарната е закупила 2400 дка., от които 1350 са засадени с висококачествени френски сортове

Винарска изба  Bessa Valley е специализирана изключително в производството на висок клас вина. Досега във винарната са инвестирани 6,5 млн.евро. Основният и продукт са вината Enira и Enira Reserva.

Вината Enira се експортират във Великобритания, Германия, Швейцария, Дания, Чехия, много азиатски страни, вкл. Китай и Япония и др., каза Марк Дворкин, генерален мениджър в Bessa Valley. Отскоро се предлагат и на румънския пазар. От март 2011 г. марката ще се сервира в бизнес класа полетите на авиокомпанията Lufthansa, обясни още Дворкин. За България ексклузивен дистрибутор на продуктите на винарната е "Авенди".

Проектът "Беса Валей" стартира през 2001 г. Регионът около с. Огняново, Пазарджишко е бил избран след много проучвания и след специално направен детайлен анализ на почвата във френски лаборатории на Бордо.

Годишно се произвеждат 650 000 бутилки вино, 120 000 от които са за България, а 300 000 са за износ. Марк Дворкин и Ивайло Антонов разкриха, че най-големият външен пазар за „Енира" е Азия. 40 000 бутилки се изнасят за Япония, 30 000 за Китай и 20 000 за Хонг Конг.

„Отново говорим за имидж", разказва Дворкин, „В Азия България е по-малко позната и вината й са по-лесно възприети. В Европа е малко по-трудно, въпреки че имаме солиден пробив. За момента изнасяме 20 000 бутилки за Швеция, 20 000 за Германия и 20 000 за Великобритания. Работим и с Дания, Белгия, а догодина ще стъпим и на пазара в САЩ. Доста неща зависят от имиджа на вината на дадена страна. За щастие граф фон Найперг е много популярен във винарските среди като изключителен специалист и това спомага за по-лесното лансиране на марката „Енира"

Виното се произвежда единствено от грозде от собствени насаждения. Досега винарната е закупила 2400 дка., от които 1350 са засадени с висококачествени френски сортове – "Мерло", "Кабернe Совиньон", "Шираз" и "Петит Вердо". Максималният добив от декар е лимитиран на 600 кг грозде.

Обработват се с модерни машини за култивиране на лозовия масив – трактори, пръскачки и допълнителен селскостопански инвентар от компаниите "Ламборджини", "Клеманс"и Проджет", обясниха от компанията.

Винарската изба е с капацитет на производство 1 млн. бутилки вино и преработка на 1000 т. грозде по класически френски технологии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.