1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без изменения остават цените на брашно тип „500”

Без изменения остават цените на брашно тип „500”

По борсите в страната брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,67 лв./кг до 1,02 лв./кг.

През периода на наблюдение (9-16 май 2012 г.) средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно остават на нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица средната цена на едро на брашното се запазва на нивото от 0,87 лв./кг. По борсите в страната брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,67 лв./кг до 1,02 лв./кг, като и през тази седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите във Варна. В седем от областните центрове цените бележат повишение в границите от 1,3% до 8,5%, най-чувствително в Смолян. В три от областите (Монтана, Пловдив и Благоевград) цените на едро леко се понижават - с между 1,1 и 2,2%.

Средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,07 лв./кг.

По области, цените в ГТВ варират от 0,93 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Русе) до 1,08 лв./кг (Сливен и Ямбол). Понижение на цените, в границите от 2,3 (Пловдив) до 5,8% (Варна) се регистрира в четири от областните центрове. Единствено в Бургас цената на дребно в ГТВ отбелязва значително повишение с 11,5% спрямо предходната седмица.

И през тази седмица цените на дребно в големите супермаркети са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голям е маржът отново във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната) – 0,30 лв./кг. Изключение правят областите Варна и София, където цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,04 и 0,02 лв./кг.

Почти в цялата страна ДТО запазват цените на дребно на брашното от предходната седмица и търговията продължава да е в ценовия интервал от 1,01 лв./кг (Русе) до 1,15 лв./кг (Бургас). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – понижение в Кърджали с 2,3% и повишение в София също с 2,3%.

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е отчетена във Враца (0,41 лв./кг).

Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,07 лв./кг. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.