1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без лиценз "Стара планина" останаха фирмите нарушители

Без лиценз "Стара планина" останаха фирмите нарушители

Очаква се резултатите на сертифицирана германска лаборатория да са готови до края на седмицата

Фирмите нарушители на стандарта "Стара планина" са заличени от регистъра, който им дава право да произвеждат колбаси с това лого, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Това са КЕН – Стара Загора, Сами М, Лалов и Вачев и Унимес, за които преди дни проверка установи наличие на соя в произведените от тях карначета, колбаси, кебапчета и кренвирши.

Очаква се резултатите на сертифицирана германска лаборатория да са готови до края на седмицата. Повторното изследване се финансира от НВМС. До приключването му остава неясно дали производителите ще бъдат глобени и с колко, както и дали отново ще произвеждат колбаси с логото "Стара планина", което трябва да гарантира, че потребителите ядат месо, а не соя и подправки.

Повторната проверка беше поискана от производителите, които категорично оспориха метода на изследване в българска лаборатория. Според тях или следите от соя са вкарани с подправките, или пробите не са взети коректно. Земеделският министър Мирослав Найденов обаче е категоричен, че наличието на соя е незаконно, независимо от количеството му в продукта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.