1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на яйцата

Без промяна остават средните цени на яйцата

Цените на дребно в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти

По данни на ДКСБТ през периода 2 – 9 март 2016 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Враца) до 0,22 лв./бр. (Бургас). Седмични изменения на стойностите се наблюдават в шест области, като при всичките е налице понижение на стойностите с 0,01 лв./бр. Тези колебания не дават отражение на средната цена за страната и тя се запазва на ниво от 0,19 лв./бр. 

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в големите търговски вериги (ГТВ) остават 0,25 лв./бр. за размер M и 0,28 лв./бр. за размер L.

Цените на яйца – размер M в големите супермаркети се движат в интервала от 0,21 лв./бр. (Варна, Пазарджик и Шумен) до 0,27 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Разград и Русе). В сравнение с предходната седмица, ценови отклонения се регистрират в девет области, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. (Варна).

По области, яйцата – размер L се търгуват в ГТВ на цени от 0,23 лв./бр. (Пазарджик) до 0,32 лв./бр. (Разград и Русе), като седмични изменения на стойностите се регистрират само в две области – понижение с 0,01 лв./бр. в София и повишение, също с 0,01 лв./бр. в Разград.

Средно за страната, цената на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 0,22 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,17 лв./бр. (Пазарджик) до 0,25 лв./бр. (Велико Търново и Плевен). В областите Благоевград, Варна, Добрич, Кюстендил и Ловеч се отчита седмично понижение на цените с 0,01 лв./бр., докато повишение се наблюдава единствено в София – с 0,02 лв./бр.     

Яйцата – размер L се търгуват в по-малките магазини на цени от 0,20 лв./бр. (Пазарджик и Смолян) до 0,27 лв./бр. (София). Промяна спрямо предходната седмица се наблюдава четири области – поевтиняване с 0,01 лв./бр. в Благоевград, Кюстендил и Ловеч и поскъпване с 0,01 лв./бр. във Варна, което не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,24 лв./бр.  

През наблюдавания период цените на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – средно с 0,03 лв./бр. при размер М и с 0,04 лв./бр. при размер L. Най-голяма разлика в тази посока се наблюдава за размер М в Пловдив, Разград и Русе – 0,06 лв./бр., а за размер L – в Разград и Русе – 0,09 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно се запазва средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като за големите супермаркети най-голяма разлика е налице във Велико Търново и Плевен – 0,10 лв./бр., а за по-малките магазини във Велико Търново, Враца и Плевен – 0,08 лв./бр. В област Смолян цените на яйца – размер М в ДТО са с 0,02 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.