1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на яйцата

Без промяна остават средните цени на яйцата

По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги са в границите от 0,26 лв./бр. във Варна до 0,31 лв./бр. в Пазарджик

През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, съобщават от ДКСБТ.

Предлагането на яйца – размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,21 лв./бр. до 0,26 лв./бр., като най-ниската стойност е отчетена във Велико Търново, а най-висока във Враца, Монтана и Смолян. Леко седмично покачване на цените, в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., се отчита в шест области, а поевтиняване също с 0,01 – 0,02 лв./бр. - в три (Варна, Стара Загора и Ямбол).  

По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,26 лв./бр. във Варна до 0,31 лв./бр. в Пазарджик. В четири области цените на дребно на този размер яйца бележат повишение с 0,01 лв./бр., а единствено в Пловдив се отчита понижение – с 0,03 лв./бр.

В големите супермаркети цените на яйца - размер L се движат в интервала от 0,30 лв./бр. до 0,34 лв./бр., като най-ниските стойности са регистрирани в Добрич, Кърджали, София, Хасково и Шумен. Спрямо предходния седмичен период, намаление на цените е отчетено в четири области, като най-сериозно то е в София - с 0,03 лв./бр. в другите търговски обекти (ДТО) предлагането на яйца - размер M е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. до 0,30 лв./бр. Най-ниските стойности са регистрирани във Варна, а най-високите - във Велико Търново, Габрово, Ловеч, София и Плевен. Само в три области се наблюдава седмично изменение на цените на яйца от този размер – понижение с 0,01 лв./бр. в Благоевград, Кюстендил и Пловдив.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,27 лв./бр. до 0,32 лв./бр. Седмично колебание на цените е налице единствено в област Хасково – увеличение с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – с 0,03 лв./бр.

Най-голям марж между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е регистриран във Велико Търново - 0,09 лв./бр. както в ГТВ, така и в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.