1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Търговията по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг във Враца до 1,02 лв./кг във Варна

По данни на ДКСБТ през периода 26 февруари – 5 март 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното остава 0,83 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,5 – 11,3%, най-чувствително във Варна. Същевременно, в четири области се наблюдава повишение на ценовите стойности с между 1% (София) и 11,1% (Благоевград).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,07 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,92 лв./кг (Варна) до 1,04 лв./кг. В три от областните центрове се отчита седмично изменение на цените, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 1,9 – 4,2% (Варна).

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Варна, Стара Загора и Шумен) до 1,15 лв./кг (Смолян). Спрямо предходната седмица, повишение на ценовите стойности се наблюдава в Благоевград и Кюстендил – съответно с 1,9 и 2,8%, а понижение - единствено в област София, с 4,6%.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,35 лв./кг във Враца. Изключение прави област Варна, където цените на брашното в големите магазини са с 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,24 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян - 0,47 лв./кг. Подобно на ГТВ, цените на брашното в ДТО във Варна са по-ниски от тези на едро, с 0,02 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,19 лв./кг. Само в област Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.