1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на бялата кристална захар

Без промяна остават цените на бялата кристална захар

Средната цена на едро се запазва на ниво от 2,05 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 12 - 19 декември 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на бялата захар се запазва на ниво от 2,05 лв./кг. На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Варна). В осем области се регистрира седмично отклонение на цените на едро, в интервала от -2,2% в Смолян до +1,6% в Силистра.

Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) също се задържа на нивото от предходната седмица - 2,18 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,99 лв./кг (Русе) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Ценови изменения спрямо предходната седмица се регистрират в шест от областите, в границите от –5,6% в Сливен до +3,7% в Добрич.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) остава 2,32 лв./кг. В малките магазини захарта продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице само в три области – повишение с 2,2% в София и с 0,9% в Добрич и понижение с 1,8% в Кюстендил.

През изтеклата седмица цените на захарта в по-малките магазини продължават да са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,38 лв./кг в Сливен. Изключение са областите Кърджали, Добрич и Стара Загора, където цените в малките магазини са с до 0,05 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира за ГТВ в Добрич и Плевен – 0,39 лв./кг, а за ДТО в Плевен и Ямбол – 0,45 лв./кг. В пет от областите цените на продукта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,15 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.