1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществена промяна остават цените на слънчогледовото олио

Без съществена промяна остават цените на слънчогледовото олио

Предлагането на продукта на тържищата е диапазона от 1,69 лв./литър във Велико Търново до 2,17 лв./литър в Пловдив

През периода 11 – 18 март 2015 г. средните цени на едро и на дребно на слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Предлагането на продукта на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,69 лв./литър (Велико Търново) до 2,17 лв./литър (Пловдив). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -1,9% (Добрич) до +7,3% (Благоевград). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се увеличава с 0,5% на седмична база, до 1,87 лв./литър.

При търговията на дребно с рафинирано олио средните ценови стойности за страната се задържат на нивата от предходния седмичен период - 2,26 лв./литър за големите търговски вериги (ГТВ) и 2,40 лв./литър за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в границите от 2,14 лв./литър (Видин, Враца и Монтана) до 2,53 лв./литър (Смолян). В сравнение с предходната седмица, изменение на стойностите се регистрира единствено в Добрич – повишение с 5,8%.

В по-малките магазини цените на дребно на олиото са в диапазона от 2,20 лв./литър (Варна) до 2,63 лв./литър (Враца). В областите Добрич и София се отчита леко покачване на стойностите спрямо предходния седмичен период, съответно с 0,9% и 2,2%. Същевременно, поевтиняване на продукта е налице в областите Варна (с 3,5%) и Шумен (с 3%).

През изтеклата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като разликата е най-голяма във Враца (0,49 лв./литър). В областите Варна и Смолян цените в по-малките магазини са съответно с 0,06 лв./литър и 0,03 лв./литър по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава във Велико Търново и Смолян за големите супермаркети - 0,61 лв./литър и във Враца за по-малките магазини – 0,85 лв./литър. През наблюдавания период в област Пловдив средната цена на дребно на продукта в ГТВ е по-ниска от тази на едро с 0,02 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.