1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществени изменения остават цените на бялата кристална захар

Без съществени изменения остават цените на бялата кристална захар

На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян)

През периода 23 – 30 май 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

През последната седмица средната цена на едро на захарта се запазва на нивото от предходната седмица - 2,02 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян). В по-голяма част от областите се наблюдават леки седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -1,9% (Варна) до +1,1% (Плевен и Хасково).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,18 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В ГТВ в страната цената на захарта се движи в интервала от 2,04 лв./кг (Русе) до 2,28 лв./кг (Пазарджик). В осем от областните центрове се наблюдава поевтиняване на захарта в големите супермаркети спрямо предходната седмица, в рамките на 0,4 (Сливен и Ямбол) – 4,8% (София). Повишение на ценовите равнища се регистрира в три области – Благоевград (с 3,3%), Кюстендил (с 2,4%) и Кърджали (с 0,9%).

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително повишение спрямо предходния седмичен период – с 0,4%. В малките магазини на страната цената на захарта варира от 2,11 лв./кг (Стара Загора) до 2,50 лв./кг (Габрово и Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават единствено в областите Благоевград и Кюстендил, като и при двете е налице повишение, съответно с 2,6% и 2,3%.  

През изтеклата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,24 лв./кг във Враца. Изключение са областите Кърджали и Стара Загора, при които се регистрират по-ниски цени в малките магазини, съответно с 0,04 и 0,01 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се отчита за ГТВ в Добрич - 0,45 лв./кг, а за ДТО в Плевен - 0,60 лв./кг. В два областни центъра – Русе и Варна, цените на дребно в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,02 и 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.