1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без внос на свинско по Коледа

Без внос на свинско по Коледа

През 2005 г. няма да има безмитна квота за внос на свинско месо

 

Няма да има увеличение на изкупните цени на свинското по Коледа и българите няма да консумират вносни пържоли. Това обеща земеделският министър Мехмед Дикме пред представители на Асоциацията на месопреработвателите и Съюза на свиневъдите в България.

3000 тона замразено свинско месо бяха внесени наскоро с решение на правителството, но те са за нуждите на преработвателния сектор, каза министър Дикме. През 2005 г. няма да има безмитна квота за внос на свинско месо. Това ще се направи само ако има недостиг на пазара и свиневъдите не изпълнят задълженията си, поети с подписване на меморандум между министерството и браншовите организации.

Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски земеделското министерство провеждало политика от 70-те години и помагало само на родното животновъдството. "А месопреработвателната промишленост не е ли родна?", възмущава се Чорбаджийски. Според него цените на нашето свинско месо са 60% по-високи от европейските, а качеството му е 30-40% по-лошо./segabg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.