1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Битка за цената на гроздето във В. Търново

Битка за цената на гроздето във В. Търново

Пораженията в лозята са сериозни

 

Според лозарите т.г. изкупната цена за килограм грозде трябва да е 1 лв. Само с такава сума ще могат да се покрият увеличилите се разходи по отглеждането на реколтата. Щетите от пороите върху лозята в областта са значителни. Болестите "прибраха" голяма част от продукцията. Изкупната цена на гроздето трябва да е по-висока от миналогодишната заради ниските добиви, които увеличават  себестойността. Разходите растат и защото повече средства отиват за обработка на лозовите насаждения, за растителна защита.

Пораженията в лозята са сериозни, тревожи се и управителят на винарната в Лясковец Иван Вълчев. Засегнати са всички лозови масиви в Северна България и трудно ще се намери качествено грозде за преработка. Проблем ще има и с количеството. Засега се изчаква и все още не може да се каже каква ще е изкупната цена, но г-н Вълчев не отрече, че тя може да стигне 1 лв. за кг качествена суровина за виното.

Това означава по-скъпи алкохолни напитки, което пък може да попречи на продажбата им. Така стана през 1998 г., когато гроздето беше изкупено по 90 ст. ­ 1 лв. и тонове вино останаха непродадени. Такава изкупна цена не е приемлива за винарните, защото те могат да фалират. /в. "Янтра ДНЕС"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.