1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бизнес асоциация готви предупредителна блокада на границата с Гърция

Бизнес асоциация готви предупредителна блокада на границата с Гърция

Националната асоциация на българския бизнес ще поиска съдействие от гръцките власти за съвместното осигуряване на свободен коридор

 

Национална Асоциация на Българския Бизнес (НАББ) готви предупредителна блокада на 6 февруари на всички ГКПП между България и Гърция, ако до 5 февруари не бъде спрян протестът на гръцките фермери. По време на протеста ще бъдат проведени преговори с гръцките протестиращи да бъде вдигната блокадата едновременно и от двете страни, съобщава в писмо до премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу, до председателя на Европейска Комисия Жозе Барозу и до българските и гръцки медии председателят на НАББ Светлозар Николов.

В документа се казва още, че бизнес организацията не може да допуска българския народ да остава ЗАЛОЖНИК на тесни икономически гръцки интереси, чрез блокадата на границата и чрез политиката на финансов геноцид на гръцките банки ОББ, Пощенска банка, Банка Пиреос и Алфа банк спрямо българския бизнес и гражданите.

При условие, че не бъде взето положително решение, българския бизнес съвместно с всички неправомерно задържани автомобили на границата ще навлязат официално на гръцка територия и ще започне разчистване на автомобилите, които пречат за свободното предвижване. Съгласно европейските директиви и предвид това, че Гърция не е затворила официално границата с България, автомобилите не могат да бъдат задържани от гръцките митнически органи.

В същото време от страна на Гърция ще започнат разчистването на пътната мрежа към границата представители на гръцкия бизнес, който не е съгласен с противозаконното блокиране на границата, съвместно с всички задържани автомобили.

Националната асоциация на българския бизнес ще поиска съдействие от гръцките власти за съвместното осигуряване на свободен коридор, през който да могат да се предвижват автомобили и в двете посоки.

Председател на мероприятието ще бъде Светлозар Николов.

Нашите искания са следните:

I.   ГКПП между Република  България и Република Гърция да бъдат отворени веднага.

II. Република Гърция да компенсира загубите на българския бизнес претърпени, вследствие затварянето на границите от нейни протестиращи граждани, до 1 месец след предоставянето на обобщена документация от страна на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

ІII. Българското правителство да бъде посредник и гарант между българския бизнес и гражданите в качеството си на клиенти на гръцките банки и самите банки за подписването на ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР.

Искаме подписване на ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, с който гръцките банките да приемат АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОГОВАРЯНЕ към всички свои български  клиенти. С подписването на ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР банките трябва да поемат ангажимент към всички свои настоящи кредитополучатели - граждани и юридически лица, изпаднали в просрочие от месец май 2008 г. и спрямо тези, които все още не са изпаднали в просрочие да въведат следната АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОГОВАРЯНЕ:

1.  всички начислени наказателни лихви до момента на подписване на анекса да бъдат опростени;

2.  просрочените вноски без наказателните лихви да бъдат прехвърлени към главницата;

3.  лихвата да бъде фиксирана на 4% за период от две години;

4.   да бъде даден гратисен период от минимум две години;

5.  вноската, която ще се плаща да бъде договорена с всеки кредитополучател индивидуално, като бъде фиксирана на база реалните му възможности. Гратисната вноска трябва да бъде като част от главницата, а начисляваната лихва от 4% да бъде прехвърляна към главницата;

6.  да не се начислява такса предоговаряне, и да не се увеличават никакви други такси;

7.  да не се поставят едностранни условия за предоговарянето, като учредяване на допълнителна ипотека върху недвижим имот, подписване на поръчители, подписване на запис на заповед и други;

8.  всички договорени антикризисни допълнителни условия за периода на световната финансова криза да бъдат уредени в анекс към договора;

9.  в случай на обявен кредит за предсрочно изискуем и/или стартирало изпълнително производство, трябва да бъде спряно, като се опростят всички начислени такси и предоговори кредита съобразно горните условия.

На 1 февруари 2010 г. след предварително уговорена среща с гръцките протестиращи, представители на българския бизнес не бяха допуснати на гръцка територия от гръцките митничари. Мотивите на митничарите бе: "не е безопасно за вас да бъдете в Гърция и каквото имате за гръцките протестиращи можете да ни го оставите на нас и ние ще им го предадем".

Това бе груба нарушаване на Кодекса на шенгенските граници, Регламент (ЕО) №562/2006 и ДИРЕКТИВА 2004/38/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА относно правото на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно на територията на държавите членки.

След проведената среща с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов на 2 февруари 2010 г., ние декларираме подкрепа относно желанието му за дипломатично решаване на проблемите  до 5 февруари 2010 г.. След тази дата ние ви уведомяваме относно обединените действия за САМОЗАЩИТА, които ще предприеме българския и гръцкия бизнес срещу абсолютно недопустимото блокиране на границата между две приятелски страни в качеството си на членове на Европейския съюз./money.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.