1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 2 000 тона биодизел е произведен у нас през 2008 година

Близо 2 000 тона биодизел е произведен у нас през 2008 година

Това производство помага и за устойчиво развитие на селското стопанство

1939 тона биодизел е произведен у нас през 2008 г., сочат предварителните данни на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщиха от правителствения пресцентър. От тях 1801 т са употребени в страната, а 138 т са изнесени. Окончателната информация за потреблението на биогорива, бензини и дизелови горива ще бъде представена в енергийните баланси за м. г. на Националния статистически институт. Данните ще бъдат готови в края на 2009 г., е записано доклада на министър Петър Димитров за постигането на националните индикативни цели за потреблението на биогорива и възобновяеви горива в транспорта през 2008 г.

Утвърдената в края на 2007 г. Национална дългосрочна програма за насърчаване на потреблението на биогорива в транспортния сектор за 2008-2020 г. предвижда до 2020 г. биогоривата да достигнат 10% от общото потребление в транспорта.

Заместването на горивата от нефтен произход с биогорива е една от възможностите за усвояване енергийния потенциал на възобновяемите енергийни източници в страната. Очаква се това да доведе до по-рационално използване на обработваемите земи, до оползотворяване на запустелите площи и устойчиво развитие на селското стопанство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.